Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Premošćavanje Dunava za obilaznicu oko Beograda

    Upravo spojeni most na Dunavu između Zemuna i Borče biće završen do 27. decembra, a deo pristupnih saobraćajnica od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog mosta biće gotov do septembra 2015, najavio je ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

    Ministar Antić, predsednik Tomislav Nikolić i ambasador Kine Dzang Vansue, posetili su gradilište povodom završetka glavnog raspona mosta i spajanja obala, koji grade kineski građevinari, a radove je obišao i predsednik i Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

    "Izgradnja mosta primer je uspešne saradnje u oblasti infrastrukture. Srbija i Kina mogle bi da uspešno sarađuju i u mnogim drugim oblastima", rekao je ambasador.

    Kina poklanja veliku pažnju saradnji sa Srbijom, rekao je i podsetio da će Kina finansirati pojedine infrastrukturne projekte u Srbiji sredstvima namenjenim za investicije u 16 zemalja centralne i istočne Evrope u iznosu od 10 miljardi dolara.

    Antić je podsetio je da je 6. januara sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation potpisan aneks ugovora kojim je predviđeno da se projekat razdvoji na dva dela.

    Prvobitno, trebalo je do kraja 2014. bude završen ceo projekat, ali je bilo dosta problema sa eksproprijacijom zemljišta. Aneks je potpisan da ne bi država plaćala penale za kašnjenje celog projketa, obrazložio je Antić.

    Na pitanja novinara, ministar je rekao da je planirano da se u budućnosti izgradi još jedan most preko Dunava kod Vinče, a koji je deo beogradske obilaznice, čime će u potpunosti biti izmešten teretni saobraćaj iz Beograda.

    Ministar saobraćaja je rekao da je ovaj most jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u poslednjih nekoliko decenija, koji će u najvećoj meri uticati na saobraćaj u Srbiji.

    Teretni saobraćaj iz Banata biće izmešten iz grada i most će biti veza sa putnim koridorima 10. i 11, dodao je on.
    Most će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 i visok 22,8 metara, sa šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara.

    Most je vredan 170 miliona evra, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 obezbeduju država Srbija i Grad Beograd. Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE