Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija povećava energetsku efikasnost

    Prve isplate iz budžetskog Fonda za energetsku efikasnost, za koji je u 2014. izdvojeno 300 miliona dinara, očekuju se u aprilu ili maju.

    Za sredstva iz fonda koji postoji od 1. januara ove godine, moći da konkurišu lokalne samouprave, skupštine stanara, domaćinstva i građani, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

    Prema njenim rečima, do kraja februara biti rapisan javni poziv za banke koje žele da učestvuju u programu kreditiranja stanovništva za povećanje energetske efikasnosti, a da će lokalne samouprave sa projektima konkuristati kod Ministarstva.

    Ona je precizirala da će novac moći da se koristi na primer za zamenu prozora, izolaciju, nabavku efikasnijih kotlova za grejanje. Predviđeno je da se za stanovništvo obezbede subvencionisani krediti, a za lokalne samouprave učešće u finansiranju pojedinih mera.

    Mihajlovićeva očekuje da će u naredne dve godine Ministarstvo uz pomoć fonda povećati energetsku efikasnost u Srbiji za tri odsto. "Ovo je početak. Očekujemo da će se u 2015. godini raširiti aktivnosti", kazala je ona.

    Mihajlovićeva je rekala da se razgovara i sa međunarodnim finansijskim isnstitucijama koje bi obezbedile dodatni novac za finansiranje Fonda.

    Prema programu finansiranja unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2014. za lokalne samouprave namenjeno je 180 miliona dinara, za građane 100 miliona, a 20 miliona dinara za finansiranje analiza, studija i projektne dokumentacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE