Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slaba vajda od ukidanja carine

    Za uvoz bele tehnike, televizora, kućnih aparata od 1. januara nema carine, ali građanima to ne znači mnogo, jer se na granici traži dokaz da je roba ne samo kupljena u Evropskoj uniji, već u Evropi i napravljena, što najčešće to nije slučaj, pošto se delovi uvoze iz Koreje i Japana.

    Ako se za primer uzmu televizori "plazme", LCD, LED, oni su na tržištima EU u proseku jeftniji od 30 do 50 odsto, pa ih mnogi naši građani kupuju preko granice. Pored toga, na granici sa EU vraća im se 20 odsto PDV Unije. Da bismo platili PDV ovde, a ne i carinu, potrebno je pribaviti određena dokumenta.

    "Neophodno je priložiti dokaz o poreklu robe iz EU, a to je u skladu sa SSP, uverenje o kretanju robe ili izjava izvoznika na fakturi. U ovom trenutku taj papir izjava skopčana je sa određenim procedurama i teško je dobiti, rekao je zamenik direktora Carina Duško Marinković.

    Uvoznici kažu da je za mnoge proizvode sertifikat Evro 1 teško dobiti i od samih proizvođača.

    Evro 1 sertifikat se dobija ukoliko su ti uređaji proizvedeni 51 odsto u EU, što generalno nije slučaj pošto se delovi uvoze iz Koreje i Japana, a televizori se sklapaju u EU. Tako da građani nisu u mogućnosti da dobiju taj sertifikat koji ih oslobađa carine, rekla je pi-ar CBT Darinka Popović.

    Građani su morali na vreme da budu obavešteni o novom carinskom postupku. Nisu građani dužni da dokazuju poreklo robe, to je posao carine, koja će na osnovu modela i serijskog broja moći da utvrdi da li je neki proizvod iz EU ili van nje, rekao je predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije Goran Papović.

    Ukoliko niste u mogućnosti da dokažete poreklo robe, a želite da je uvezete u Srbiju, carina može primeniti skraćeni carinski postupak koji će na vašu fakturu, na primer za televizor, naplatiti od 30 odsto dažbina, ili će vam robu cariniti po katalogu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE