Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministarstvo: Rok Vladi za reformske zakone

    Ministarstvo privrede zahteva od Vlade da do 1. februara zakaže vanrednu sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o četiri ključna zakona, uz ocenu da su protesti sindikata politički instruisani u cilju potpunog zaustavljanja reformi, za čije sprovođenje je izostala i podrška samog premijera.

    Protest sindikata preduzeća u restrukturiranju protiv donošenja zakona o privatizaciji i stečaju i štrajkovi, ali i sve dosadašnje sindikalne aktivnosti, poput demonstrativnog napuštanja radne grupe i bojkotovanja javne rasprave povodom izrade Nacrta zakona o radu, direktno su instruisani od strane političkih partija, navodi se u saopštenju.

    Cilj je zaustavljanje reformi kako bi zadržali privilegije u javnom sektoru, a sve na štetu građana. "U tome ih podržavaju i neodgovorna rukovodstva preduzeća u ovom sektoru. Ovi i ovakvi sindikati ne rade u interesu radnika, već isključivo u interesu sindikalnih privilegija koje guše društvo", smatra Ministarstvo privrede.

    Pročitajte i>>>Zakon o radu se vraća na početak?

    Ministarstvo zahteva od Vlade da do 1. februara zakaže vanrednu sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Predlozima zakona o privatizaciji, o izmenama i dopunama zakona o stečaju, o Agenciji za privatizaciju, kao i o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza.

    U protivnom, to će biti siguran znak da je vladajuća koalicija odustala od reformi, ocenjuje Ministarstvo.

    Najava odustajanja od reformi, kako podsećaju, bio je ničim izazvan neformalni sastanak 20. januara, u obliku „kolegijuma Socijalno ekonomskog saveta“. Kako ocenjuju, "farsom sa tim naručenim sastankom i naručenim protestima sidikata, želi se stvoriti privid širokog protivljenja reformama".

    Na tom sastanku je najavljeno i povlačenje predloga zakona o privatizaciji i stečaju i dva prateća zakona, koji su u skupštinskoj proceduri i koje je Vlada jednoglasno usvojila 30. decembra 2013. godine.

    Premijer nije prepreka, ali ni podrška

    U dosadašnjem toku rada, premijer nije bio prepreka bilo kakvim reformskim aktivnostima. Sa druge strane, nije bio ni podrška. Premijer, koji deluje kao da je pod pritiskom napada preko žute štampe, do sada nije pokazivao veliki interes, niti se bavio ekonomskim aktivnostima Vlade, piše u saopštenju.

    Do sada nije doneta nikakva formalna odluka o bilo kakvom povlačenju usvojenih predloga zakona iz skupštinske procedure, ali kako objašnjavaju, Vlada nije postupila ni po drugoj urgenciji Ministarstva privrede da zakaže sednicu Skupštine o ovim predlozima zakona.

    Očigledno je, da je bilo političke volje, da su ti reformski zakoni mogli biti usvojeni u Skupštini i pre tog 20. januara. Tako da usiljeni sindikalni protesti ne mogu biti razlog, već samo izgovor i paravan za nedostatak volje i želja za održavanje blata u kome kao društvo propadamo, navodi se u saopštenju.

    Građani podržavaju započete reforme i to daje snagu da istrajemo i pobedimo. Ne mogu interesne grupe da kroje kapu svim građanima Srbije. Političari moraju da nauče da se ne mogu raditi samo popularne stvari i pričati o reformama. Mora nekad nešto i da se uradi, navodi Ministarstvo privrede.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE