Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slobodne zone `mame` investitore

    Slobodne zone u Srbiji koje se prostiru od Subotice do Vranja privukle su u protekle dve godine investicije veće od milijardu evra, u 173 kompanije radi 14.579 ljudi, a upravnici 13 slobodnih zona očekuju u ovoj godini nove investicije i hiljade radnih mesta.

    Najveće prednosti poslovanja u slobodnim zonama su oslobađanje plaćanja carine i PDV na repromaterijal i opremu, ali su neke lokalne samouprave, poput Pirota, investitorima omogućile dodatne pogodnosti. Poslodavci koji zaposle više od 300 ljudi oslobođeni su i dela poreza na zarade.

    Pirot je u protekle četiri godine imao najbolje rezultate od svih opština i gradova u kojima je zaživeo ovakav način poslovanja, a nije zanemarljiv ni njihov uspeh na međunarodnom nivou, jer su rangirani na 41. mestu od ukupno 600 slobodnih zona u Evropi.

    Što je više pogodnosti, veće su i šanse za ulaganja, napominje rukovodilac Sektora marketinga u Slobodnoj zoni Pirot Aleksandar Simonović. Investitore privlači i to što mogu da koriste sve ugovore o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala sa drugim državama.

    Direktor Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Milan Ristić, napominje da nije cilj da dođu samo velike kompanije, već i da se otvori što više malih firmi, koje će dobiti logističku podršku.

    Slobodne zone u Srbiji sa brojnim pogodnostima koje nude, postale su jedan od najbitnijih elemenata u privlačenju stranih investicija, ističe Ristić.

    Iz godine u godinu ostvaruju sve bolje izvozne rezultate. Kroz slobodne zone u Srbiju ulazi nova tehnologija, nove investicije, zapošljavaju se novi radnici. Svake godine se beleži rast proizvodnje, izvoza i investicija od 50 do 100 odsto.

    „Najmlađa“ slobodna zona, koja je zvanično formirana u Apatinu početkom januara, ima veliki potencijal da postane i jedna od najuspešnijih, a direktor Miloš Đerić najavljuje pet investitora, dok su za sada sigurni slovenački Lumberline i kompanija za preradu ribe Delamaris.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE