Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetska prodaja pametnih telefona dostigla rekordne pokazatelje

    Svetska prodaja pametnih telefona u 2013. godinu povećana je za 41 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i dostigla je rekordnih 990 miliona jedinica. Ovi podaci su dobijeni istraživanjem američke analitičke kompanije Strategy Analytics, specijalizovane za analize tržišta visokih tehnologija.

     Lider tržišta je i dalje južnokorejska kompanija Samsung koja drži 32,3 odsto prodaje, preneo je Itar- tass.  Za godinu dana Samsung je prodao 319,8 miliona smartfona, što je rekordni pokazatelj u istoriji te oblasti. Uprkos žestokoj konkurenciji kineskih i američkih proizvođača, kompanija je nastavila da proizvodi popularne modele "galaxy S4" i "note 3", rekao je izvršni direktor Strategy Analytics-a  Neil Mawston. Drugo mesto zauzima proizvođač  iPhone-a, američka kompanija  Apple. Njoj pripada 15,5 odsto tržišta. Prošle godine prodala je 153,4 miliona pametnih telefona, što je 13 odsto više nego 2012. godine. Udeo Apple-a na tržištu smartfona je smanjen. U 2012. godini iPhone-i su činili 19 odsto svetskih prodaja.

    „Apple zadržava jake pozicije u vrhunskom segmentu, ali činjenica da nije zastupljen u nižoj cenovnoj kategoriji negativno utiče na prodaju u zemljama u razvoju“, ukazao je Mawston.

    Udeo Samsunga i Apple-a je prošle godine činio gotovo polovinu svetske prodaje pametnih telefona, ali sve veću konkurenciju im prave drugi proizvođači. Prodaja kineskih kompanija  Huawei  i Lenovo i južnokorejskog  LG raste dva puta brže nego tržište u celini i njihov zajednički udeo već dostiže 14 odsto.
     
    Huawei se brzo širi u Evropi, u Latinskoj Americi raste popularnost LG-a, a pametni telefoni Lenovo (na bazi operativnog sistema Android) prodaju se po konkurentnoj ceni u Kini, ukazuju analitičari Strategy Analytics-a.

    Hauwei je prošle godine prodao 50,4 miliona pametnih telefona (5,1 odsto udela na tržištu),  LG 46,6 miliona (4,8 odsto), a Lenovo 45,5 miliona jedinica (4,6 odsto).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE