Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH izlazi iz recesije?

    Nominalni rast bruto domaćeg proizvoda Bosne i Hercegovine u ovoj godini mogao bi, prema preliminarnim rezultatima, da iznosi 2,8 odsto, skoro dvostruko više od 1,41 odsto iz prošle godine, izjavio je guverner BiH Kemal Kozarić.

    Možda zvuči optimistično, ali očekujemo blagi oporavak i izlazak iz recesije. Prošla godina jeste bila godina stagnacije, nije se desio neki ekonomski rast, ali je ipak pozitivan, što je značajno, naglasio je Kozarić.

    On je napomenuo da se ekonomski rast od 2,8 odsto temelji na analizama i najavljenim ulaganjima u energetski sektor, na nastavku projekta Koridora 5C, kao i ulaganja u turizam, proizvodnju hrane i druge projekte, ali da je za sve neophodna politička stabilnost.

    Kozarić je ukazao da je industrijska proizvodnja u 2013. iznosila 6,2 odsto, inflacija je bila 0,8 odsto, nezaposlenost 27,5 odsto, prosečna plata bila je 828 KM, dok je spoljni dug iznosio 7,33 milijarde KM ili 28,6 odsto BDP.

    Prošle godine ukupan dug BiH iznosio je oko 11 milijardi KM ili 36 odsto BDP, dok su strane investicije bile 493,4 miliona KM i veće su za 50 miliona u odnosu na 2012, a devizne rezerve su najveće od osnivanja Centralne banke, a iznosile su 7,068 milijardi KM, naveo je Kozarić.

    BiH će ove godine morati da izdvoji 855 miliona KM za servisiranje spoljnog duga, ali je to ukalkulisano u budžetima na svim nivoima, naveo je Kozarić koji očekuje i nova zaduženja od MMF čime bi bila zadržana fiskalna ravnoteža u izbornoj godini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE