Koliko preduzetnike košta poslovanje preko banaka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko preduzetnike košta poslovanje preko banaka

  Visoke zarade banaka i loše stanje privrede uvek su aktuelne teme u Srbiji. I dok su zarade banaka bez obzira na sve i dalje enormno visoke, zahvaljujući visokim kamatnim stopama, naknadama i provizijama koje plaćamo za sve i svašta – šta je sa privredom?

  Ako pođemo od činjenice sa svaki preduzetnik ili privrednik posluje preko poslovne banke, jasno je i da svakog meseca za to plaća održavanje računa. I to verovatno najmanje u dve banke, jer skoro da više nema privrednika koji posluje isključivo preko jedne banke, piše portal Kamatica.

  Dakle, ukoliko imate otvoren račun u, na primer, najvećim domaćim bankama – Banca Intesa i Komercijalnoj – evo koliko će vas to koštati.U Intesa ćete mesečno plaćati vođenje računa od 245 do 495 dinara, dok ćete u Komercijalnoj plaćati 390, odnosno 490 dinara u zavisnosti od usluge koje ste izabrali.

  U ProCreditu je ovaj trošak skromnih 220 dinara, u Erste banci 300 dinara, dok se u Raiffeisen banci ova usluga plaća 500, 700, 900 ili 1.300 dinara opet u zavisnosti od paketa usluga.

  Naravno, ovo nije sve, jer ćete svaki izvod koji se ponovo štampa opet platiti banci, isto kao i razne potvrde o primljenom nalogu, izvršenom nalogu, ostvarenom poslovanju po računu, pa ćete čak platiti i registraciju menica.

  Ono što je svakako stavka koja izaziva najviše pitanja je naplaćivanje podizanja novca sa računa svoje firme. Dakle ukoliko želite da podignete svoju gotovinu, opet ćete platiti banci proviziju. I to ne malu.

  Na svako podizanje novca sa računa svoje firme uglavnom ćete banci za tu uslugu platiti 0,5% iznosa koji podižete. Ovo je provizija za podizanje gotovine u novčanicama, dok su ove provizije za podizanje gotovine u kovanicama (koje vrlo često trebaju malim trgovcima) mnogo veće.

  I ovde je računica jednostavna, ukoliko mesečno sa računa podinete samo 100.000 dinara u gotovini banci ćete ostaviti za tu transakciju 500 dinara.

  I nažalost, nećete imati kome da se žalite, jer je ovo u potpunosti u skladu sa zakonskim propisima, konkretnije u skladu sa članom 37. Zakona o platnom prometu koji kaže sledeće – „Za obavljanje poslova platnog prometa u smislu ovog zakona, banka može naplaćivati od klijenta naknadu – proviziju za usluge, u skladu sa poslovnom politikom banke i ugovorom zaključenim sa klijentom“

  Iako je isti zakonodavac, Narodna banka Srbije, u cilju zaštite korisnika finansijskih usluga doneo Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ovvaj zakon ima ograničenu primenu na isključivo fizička lica (ne i fizička lica koja imaju privrednu dobiti-preduzetnike), dok su svi zakoni koji regulišu i prate poslovanje privrede i dalje ostali u čuvenoj formulaciji „U skladu sa poslovnom politikom banke“, piše Kamatica.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE