Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odnos prema bogatašima uporedio sa pogromom Jevreja

    Investitor iz Silicijumske doline Tom Perkins uzburkao je javnost svojim stavom o današnjem odnosu društva prema bogatašima, poredeći ga sa hajkom na Jevreje sredinom prošlog veka.

    U pismu, koje je objavio Wall Street Journal, Perkins krajnje neumesno upoređuje napade "progresivnih aktivista“ na najbogatijih jedan odsto građana, sa hajkom na Jevreje u nacističkoj Nemačkoj 30-ih godina prošlog veka.

    Perkins je u skandaloznom pismu povezao pokret "Okupiraj" s "Kristalnom noći", zloglasnim pogromom Jevreja u novembru 1938. godine, piše britanski Telegraf, a prenosi hrvatski Tportal.

    "Pišući iz epicentra progresivne misli, San Franciska, pozvao bih da se obrati pažnja na paralele između fašističke nacističke Nemačke i rata protiv njenih 'jedan odsto', naime njenih Jevreja, s progresivnim ratom prema američkih jedan odsto, naime bogatašima", napisao je Perkins u pismu naslovljenom "Stiže progresivna Kristalna noć?".

    Od pokreta "Okupiraj" do demonizacije bogatih, ugrađene u svaku reč naših lokalnih novina San Francisko Chronicle, uočavam rastuću plimu mržnje prema uspešnih jedan odsto, poručio je on.

    Perkins spominje antipatiju u San Francisku prema luksuznim "Google autobusima" koji prevoze radnike do njihovih dobro plaćenih radnih mesta, kao i sve veći gnev zbog porasta cena nekretnina do čega su doveli bogati kupci koji rade u internet kompanijama.

    To je veoma opasno skretanje u našem američkom razmišljanju. Kristalna noć bila je nezamisliva 1930; je li njen nasledni progresivni radikalizam nezamisliv sada?, zapitao je Perkins.

    Perkins je jedan od osnivača poznate investitorske kompanije Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB). Ta kompanija je pokrenuta 1972. godine, i imala je važnu ulogu u razvoju Silicijumske doline.

    Njegov stav je odmah izazvao reakciju samog KPCB koji navodi da Perkins već godinama ne učestvuje u radu kompanije, i poručuje da osuđuje njegove komentare, a osim Perkinsove bivše firme, njegove stavove negativno su komentirisali i mnogi tehnološki preduzetnici iz Silicijumske doline.

    Korisnici Twittera ismejali su Perkinsa kao "bogatog idiota", a Los Anđeles Times ocenio je njegovo pismo kao "sablasno, vulgarno i sramotno".

    Perkins ima diplome s MIT i Harvarda, a jedno vreme je bio u braku sa "kraljicom ljubića" Danielle Steel. Autor je knjige "Sex and the Single Zillionaire" i ponosni je vlasnik jahte koju je 2006. platio 150 miliona dolara.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE