Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrarna strategija vodi ka blagostanju?

    Nova strategija poljoprivrede definiše razvojne ciljeve i prioritete uz potpuno pridržavanje konceptu održivog razvoja i jačanje nove uloge poljoprivrede u ekonomiji i društvu, ocenio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

    Glamočić je, na prezentaciji Nacrta Strategije poljoprivredne i ruralnog razvoja 2014 – 2024, u Narodnoj banci Srbije, naveo da su tom strategijom definisana nova rešenja za pravedniju i ravnomerniju raspodelu raspoloživih sredstava.

    Prema njegovim rečima, reforma agrarne politike trebalo bi da doprinese stvaranju pouzdanog i atraktivnog poslovnog ambijenta u poljoprivredno prehrambenom sektoru, da obezbede veću stabilnost dohotka proizvođača i blagostanje seoskog stanovništva.

    Pročitajte i>>>Milijardu dinara za poljoprivredu

    Ministar je rekao da strategija obuhvata planirani period našeg ulaska u EU i podrazumeva zajedničke agrarne politike ove zajednice i pozvao stručnu javnost i predstavnike resornih institucija da se, sa svojim predlozima, uključe u javnu raspravu o ovom nacrtu.

    Podsetivši da je u EU najintegrisanija politika u oblasti poljoprivrede, jer poljoprivredni budžet predstavlja 40 odsto ukupnog budžeta EU, ambasador Francuske Francois-Xavier Deniau naglasio je da će njegova zemlja pomoći Srbiji da se dobro pripremi za pridruživanje EU u ovoj oblasti.

    Poznato je da je jedan od aduta Srbije i njen poljoprivredni potencijal. Ali nije dovoljno imati potencijal, nego i strategiju da bi se taj potencijal realizovao, zaključio je francuski ambasador.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE