Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bor `leži` na milijardama evra u bakru i zlatu

    U istraživanjima američkog Freeport McMoRana i kanadskog Reservoar mineralsa na istoku Srbije, otkriven potencijal od 1,7 miliona tona bakarne rude i 98 tona zlata, što trenutno predstavlja najperspektivnije nalazište na svetu.

    To je objavila rudarska korporacija Freeport McMoRan, koja u kooperaciji sa Kanađanima, istražuje okolinu Bora u rejonu "Čukaru peki", a o kakvom se bogatstvu radi, najbolje svedoči podatak da je za proteklih 110 godina rudarenja u Boru dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

    Računajući bruto vrednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cenama na londonskoj berzi metala, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vredno gotovo 18 milijardi dolara. A ovo su tek prvi rezultati, budući da se istraživanja nastavljaju.

    Neke nezvanične informacije, čak, kazuju i da se rezerve bakra u okolini Bora procenjuju na sedam do osam miliona tona, uz prateće količine zlata i drugih plemenitih metala. Ali buduća istraživanja to tek treba da potvrde.

    Ono što je, međutim, izvesno je činjenica da je nalazište koje su otkrili Amerikanci i Kanađani, u ovom trenutku, najbogatije i najperspektivnije na svetu.

    Dalje, u ispitivanim ležištima, srednji sadržaj bakra iznosi 2,6 odsto, a zlata 1,5 grama po toni. A primera radi, u rudnicima iz sastava RTB Bor trenutno se eksploatiše ruda sa najviše 0,4 odsto crvenog metala.

    Šta su to Amerikanci i Kanađani pronašli sam za sebe govori podatak iz literature da se ležišta sa jedan odsto bakra, ukoliko ih prate odgovarajuće količine rude, smatraju izuzetno profitabilnim.

    Rešava nezaposlenost u celom regionu

    Iako je teško prognozirati koliko bi koštalo otvaranje rudnika, već sada je jasno da će se ruda koja se nalazi na velikim dubinama najverovatnije eksploatisati podzemnim putem, a vrednost ulaganja bi mogla prevazići i milijardu dolara.

    To bi značilo da bi posao dobilo više hiljada radnika. Ali znajući da jedan rudar, indirektno, kreira još najmanje tri radna mesta u pratećim delatnostima, proizilazi da bi otvaranje ležišta bakra i zlata moglo da reši problem nezaposlenosti u celom regionu.

    Prema proceni nezavisne rudarske konsultantske kuće SRK, iz Velike Britanije, koja je obradila podatke, u geološka istraživanja u okolini Bora potrebno je investirati još 20 miliona dolara, kako bi "projekat ušao u fazu veće sigurnosti".

    Dr Dejan Koželj, direktor i glavni geolog Freeporta u Srbiji, kaže za Novosti da, iako ohrabrujući početni rezultati motivišu za nastavak istraživanja, još uvek je potreban značajan broj pozitivnih rezultata istražnog bušenja pre donošenja konačne odluke o eksploataciji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE