Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lenovo od kompanije Google preuzima Motorola Mobility

    Lenovo i Google  postigli su obavezujući dogovor na osnovu kojeg kompanija Lenovo planira preuzimanje Motorola Mobility jedinice za pametne telefone. Kako saopštavaju u Lenovu, cilj ovakvog poslovnog poteza je  osnažiti prisustvo na tržištu mobilnih telefona na područijima Severne i Latinske Amerike, kao i u zemljama Zapadne Evrope.

    Cena po kojoj je izvršena ova transakcija je približno 2.91 milijarda američkih dolara (podložna izvesnom prilagođavanju), što uključuje i 1.41 milijardu plaćenu po zaključenju, od čega 660 miliona američkih dolara u kešu i 750 miliona američkih dolara u običnim deonicama kompanije Lenovo. Preostalih 1.5 milijarda američkih dolara biće isplaćeno kroz formu trogodišnjih obveznica.

    Lenovo koji je 2005. godine kupio PC diviziju kompanije IBM i njen legendarni Think PC brend, sada će preuzeti i svetski poznatu kompaniju Motorola Mobility, uključujući i Motorola brend i portfolio inovativnih "smart" telefona koji uključuju Moto X i Moto G, kao i DROIDTMUltra seriju. Pored postojećih proizvoda, Lenovo će preuzeti i vlasništvo i nad planiranom paletom Motorola Moblity proizvoda.

    Kompanija Google zadržaće vlasništvo nad većinom Motorola Mobility portfolija patenata, uključujući i trenutne procedure registracije patenata, kao i pronalaske. Kao deo trajnih odnosa sa kompanijom Google, Lenovo će dobiti pravo na prednosti u preko 2000 patenata, kao i Motorola Mobility brend i trademark portfolio.

    Sa jedne strane, prema ocenama sajta  marketwatch.com, Google prodaje deo Motorole kompaniji sa kojom nema poslovnih sukoba i kompaniji koja je željna kao i Google da „udari“ na Apple i Samsung, a sa druge strane Lenovo će veoma povoljno dobiti Motorolu.

    Motorola Mobility je treći po veličini proizvođač Android pametnih  telefona u Americi, i treći po veličini proizvođač smart telefona u Latinskoj Americi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE