Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do 1. maja nacrt izmena Zakona o radu

    Nacrt izmena Zakona o radu biće gotov do 1. maja, a usvajanje tog zakona očekuje se do kraja juna, izjavio je Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije.

    Nova radna grupa koja će pripremeti izmene Zakona o radu sastaće se u ponedeljak, 3. februara, rekao je Ljajić u Vladi Srbije posle sastanka s predstavnicima dva reprezentativna sindikata i Unije poslodavaca.

    Sastanku su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučcić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

    Predstavniici sindikata i Unije poslodavaca su istakli da se nadaju da će novine u Zakonu o radu biti u interesu i radnika i poslodavaca.

    Prethodna radna grupa je, bez učešća reprezentativnih sindikata, pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu koji je bio u javnoj raspravi od 18. decembra do 10. januara.

    Predloženim izmenama Zakona o radu nisu bili zadovoljni skoro svi sindikati u Srbiji, pa je 20. januara na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i prvog proptredsednika Aleksandara Vučića s predstavnicima reprezentativih sindikata i Unije poslodvaca odlučeno da se ponovo razmatraju izmene radnog zakonodavstva.

    Sindikati su 23. januara organizovali u preduzećima i ustanovama u Srbiji jednosatni štrajk kao upozorenje da se ubuduće nijedan zakon koji se odnosi na uslove rada i prava radnika ne može menjati bez dogovora s njima.

    Dačić je delegaciji sindikata koji su Beogradu 24. januara organizovali protest obećao da će Socijalno-ekonomski savet ponovo razmatrati i izmene zakona o stečaju i privatizaciji, iako su predlozi tih zakona već u skupštinskoj proceduri.

    Izmene zakona o radu, stečaju i privatizaciji, kako je ranije najavljivano, trebalo je da budu usvojene najkasnije do kraja januara ove godine.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE