Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji majke sa najnižom platom

    Žene u Srbiji u proseku imaju zarade za više od 200 evra manje u odnosu na primanja muškog pola na istim funckijama i sa istom spremom, a najniže zarade imaju samohrane i udate majke sa predškolskom decom.

    Žene za isti posao isa istom stručnom spremom, dobijaju manje. Ovo su pokazale najnovije analize Republičkog zavoda za statistiku iz kojih se vidi da što je nivo obrazovanja veći, samim tim je i razlika izraženija. Tako da, gledajući od najniže spreme ka najvišoj, muški radnik prima od 10.000, pa čak do 25.000 dinara više od koleginice.

    Ranka Savić, iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, jedina je žena na čelu radničkog udruženja kod nas. Kaže, da kad je izabrana za to mesto, naišla je na nepoverenje kolega.

    Ona naglašava da problem nižih zarada pripadnica lepšeg pola postoji decenijama i, nažalost, ne samo u Srbiji već i u zemljama Evropske unije. Trudnoća, kuća i deca su razlozi.

    Problem se može rešiti samo jasnom i preciznom zakonskom regulativom, ali i povezivanjem samih žena, kaže Savićeva. Solidarnost je ono što ih može povući na vrh.

    Istraživanja pokazuju da najniže zarade imaju samohrane majke i udate žene sa decom predškolskog uzrasta, dok najvišu stopu zaposlenja i najveće plate imaju majke odrasle dece i neudate žene bez potomaka.

    Predsednik komisije za rodnu ravnopravnost opštine Zvezdara Lejla Ruždić, objašnjava da za godinu dana porodiljskog odsustva žena zaostane za muškarcima priličnu svotu novca.

    Porodiljska i bolovanja radi nege deteta su manje plaćena, pa u konačnom godišnjem saldu dolazimo do velikih razlika, objašnjava Ruždićeva. Žene su u većini firmi uskraćene i za stručna usavršavanja koja se najčešće zbog dece nude muškarcima.

    Ona objašnjava da bi država trebalo da stimuliše žene, a kao primer navodi mogućnost isplaćivanja zarade u iznosu od 100 odsto i za vreme bolovanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE