Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potvrđene optužnice za Galeniku

    Specijalni sud u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg generalni direktora Galenike Nenada Ognjenovića i još devet osumnjičenih za nanošenje štete tom preduzeću u iznosu većem od 900 miliona dinara.

    Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu našlo je da je skup činjenica navedenih u optužnici, potkrepljen dokazima te da je opravdano podizanje optužbe u ovoj krivično-pravnoj stvari, navodi sud.

    Optužnica od 20. novembra podignuta je, pored Ognjanovića, i protiv nekadašnjeg direktora Velefarma Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora Pharmatradea Radoslava Sekulića, saopšteno je iz tužilaštva.

    Optuženi su i vlasnik zanatske radnje Livnica Jeremić Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje Pavlović Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima Farmanari i Unihemkom Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u Trgošped-transu Milan Vladović, kao i sudski veštak Željko Birmančević.

    Ognjenoviću, Vučićeviću i Sekuliću stavlja se na teret da su od 2008. do 31. decembra 2009, iskorišćavanjem položaja odgovornog lica i prekoračenjem granica ovlašćenja pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću Pharmatrade sa Maršalskih ostrva u iznosu od 4.990.000 evra i pričinili štetu AD Galenika u iznosu od 5.224.383 evra.

    Ognjenović i Jeremić se terete da su u periodu od aprila 2009. do kraja decembra 2010. godine na štetu Galenike pribavili protivpravnu imovinsku korist zanatskoj radnji i umetničkoj livnici Jeremić iz Vrčina u iznosu od 140.184.493,11 dinara prilikom nabavke skulptura, a zanatskoj radnji Pavlović u iznosu od 4.286.648,03 dinara.

    Takođe, optužnicom se okrivljenima Ognjenoviću, Orliću, Jovoviću, Prici i Vladoviću stavlja na teret da su od marta 2010. do kraja februara 2011, iskorišćavanjem ovlašćenja pribavili protivpravnu korist privrednim drustvima Pharmanari doo iz Novog Sada, Unihemkom pharm iz Podgorice i Unihemkom pharm iz Brčkog i oštetili Galeniku u iznosu od 161.786.952,45 dinara.

    Istraga je u slučaju Galenika proširena u septembru za nova krivična dela i druga lica. Istraga je u septembru obuhvatila Dragana Šebreka, vlasnika i direktora preduzeća "BG Farm" Mladena Gazikalovića, Milicu Mirković, Draganu Šutić i Miroslava Jovića.

    Ovi osumnjičeni se terete da su u saradnji sa Ognjenovićem zloupotrebama oštetili Galeniku za oko 3. 375.152.000 dinara, a privrednom društvu BG "Farm" pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 2.326.470.000 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE