Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovor sa Mađarima oko brze pruge

    Poslovodstva Železnica Srbije i Mađarske dogovorila su se u Segedinu o zajedničkom nastupu i strateškom partnerstvu u modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, koja će biti finansirana iz kineskog kredita.

    Generalni direktor Železnice Srbije Dragoljub Simonović i direktorka Mađarskih državnih železnica Ilona David saglasili su se da je obostrani interes da se ta pruga što brže modernizuje, kako bi se smanjilo vreme putovanja između prestonica Srbije i Mađarske, a putnicima i privredi ponudio brz, kvalitetan i jeftiniji transport.

    Kako se navodi u saopštenju železnice Srbije, modernizacijom pruge vreme putovanja vozovima između Beograda i Budimpešte biće skraćeno sa sadašnjih osam na dva do tri sata.

    Da bi smo to postigli, biće neophodna investicija od oko milijardu i po evra, od čega samo za trasu pruge kroz Srbiju oko 870 miliona evra, izjavio je na sastanku u Segedinu generalni direktor srpskih Železnica Dragoljub Simonović.

    On je rekao da pruga Beograd-Budimpešta za železnicu Srbije predstavlja prioritetan projekat i istakao da je to preduzeće počelo da priprema svu neophodnu dokumentaciju, kako bi dalo maksimalan doprinos njegovoj brzoj i efikasnoj realizaciji.

    Tim projektom je predviđen remont pruge kroz Srbiju za brzine od 160 kilometara na sat, a Saobraćajni institut CIP će raditi pojedinačnu projektnu dokumentaciju za modernizaciju te pruge po fazama, navodi se u saopštenju.

    Prosečna brzina vozova na pruzi Beograd-Subotica sada je oko 70 kilometar na sat, ali je zbog lošeg stanja infrastrukture na više mesta uvedena lagana vožnja između 20 i 50 kilometara na sat. Prosečno dnevno tom prugom saobraća oko 50 putničkih i 70 teretnih vozova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE