Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Verheijen: Reforme, pa kredit Svetske banke

    Nastavićemo saradnju sa tehničkom vladom u pogledu priprema za reforme o kojima smo se dogovorili. Verujem da postoji konsenzus da se reforme sprovedu, a Svetska banka je fleksibilna u vezi sa metodama na koji način to treba učiniti. Želimo da sarađujemo sa Vladom u stvaranju ekonomije koja može da kreira rast i nova radna mesta. Koja god vlada da dođe posle predstojećih izbora, mi ćemo raditi na tom pitanju, a sigurni smo da sve izjave iz raznih političkih partija koje smo čuli idu u istom smeru – kaže  Tony Verheijen, direktor Svetske banke za Srbiju.

    Govoreći o kreditu za podršku budžetu Srbije, Verheijen ističe da je ispunjenje pravnih okvira uslov da se on odobri.

    – Čim parlament usvoji zakon o privatizaciji i zakon o stečaju, a ističem da smo fleksibilni kad su u pitanju sadržaji tih zakona sve dok podržavaju reforme, i čim Vlada Srbije počne da rešava pitanja preduzeća u restrukturiranju pre isteka roka od 30. juna, voljni smo da dođemo što je pre moguće i finalizujemo ovu podršku. Ali u ovom slučaju zaista zavisimo od Vlade i može da nas pokrene samo brzina Vlade – ističe Verheijen za Novosti.

    Govoreći o domaćoj ekonomiji, direktor Svetske banke za Srbiju ukazuje na neophodnu fiskalnu konsolidaciju, ali ističe i da Srbija ima dosta neiskorišćenog potencijala.

    Prema rečima  direktora Svetske banke za Srbiju Fiat je jedan od dobrih primera, ali kako navodi Verheijen, svestan je da “Fiat ne može da se ponovi 20 puta, jer Vlada za to nema novca, ali taj primer pokazuje šta je moguće”.

    Srbija, smatra Verheijen, treba da sagleda čime raspolaže.

    – Imate dosta preduzeća koja praktično ne proizvode, iako možda i isplaćuju minimalne zarade od kojih zaposleni, na šta upućuju i sindikati, ne mogu da žive – navodi Verheijen. – Mora da se izađe iz tog konteksta i poveća zaposlenost. A, rast će doći tek kada Srbija sredi svoj budžet, kada se investitori ne budu plašili da dođu zbog fiskalne situacije u Srbiji i kada Srbija iznese svoje strukturne reforme.

    Foto: Medija centar Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE