Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kroz kartice `provučeno` skoro 6 milijardi evra

    Od 6,2 miliona platnih kartica u Srbiji, aktivno je manje od polovine, svega 2,9 miliona preko kojih je, tokom protekle godine utrošeno čak 5,85 milijardi evra, od čega je 294 miliona evra "provučeno" u inostranstvu.

    Od tog iznosa, prema najnovijim podacima Narodne banke Srbije, na druge zemlje "otišlo" je 294 miliona evra, i to mahom na kupovinu robe i plaćanje raznih vrsta usluga, od hotelskog smeštaja do goriva na benzinskim pumpama.

    Poredeći podatke sa 2012. godinom, primećuje se da potrošnja po platnim karticama raste, i to za oko 663 miliona evra godišnje, pokazuju najnoviji podaci Narodne banke Srbije.

    Jedino potrošnja po kreditnim karticama u zemlji beleži pad i to za 2,3 milijarde dinara. Ovaj podatak ne čudi, imajući u vidu prezaduženost građana Srbije koji samo po kreditnim karticama trenutno otplaćuju čak 338 miliona evra.

    Od kartica koje se koriste, najviše su u upotrebi debitne, 2,3 miliona komada, koje su vezane za tekuće račune građana. Slede kreditne kojih ima nešto više od pola miliona.

    Iako je poslovnih kartica koje se vode na firme svega 75.510 komada, ove biznis kartice upravo nose deo prometa veći od onog učinjenog kreditnim karticama.

    Biznis karticom protekle godine napravljeno je prosečno 21,98 transakcija, prosečne vrednosti 6.501 dinar. Slede debitne kartice, sa prosečno 15,3 transakcije u pojedinačnoj vrednosti od 3.955 dinara, i, konačno kreditne sa, u proseku, svega 5,76 transakcija godišnje, vrednih 3.226 dinara.

    Kada se sve sabere, lane smo se za karticu mašili, u proseku, 13,61 put napravivši pri tome svaki put prosečan "ceh" od ravno 4.000 dinara.

    Kada je reč o inostranstvu, van Srbije smo najviše trošili pazareći robu i plaćajući usluge i to za 231,6 miliona evra. Podigli smo čak 61,5 milona evra keša sa stranih bankomata i gotovo dva miliona evra na šalterima tuđih banaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE