Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Popović: Južni tok u interesu Srbije, Balkana, EU i SAD

    Južni tok će imati ključni značaj kako za bezbednosnu, tako i za ekonomsku stabilnost Srbije i Balkana, istakao je potpredsednik srpskog Parlamenta Nenad Popović tokom predavanja studentima Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

    On je naveo da izgradnja Južnog toka predstavlja jedinstven integracioni proces koji će doprineti bezbednosti čitavog Balkana.

    Južni tok će povećati odgovornost i međuzavisnost svih aktera koji učestvuju u ovom projektu, jer će u budućnosti svi oni imati jedinstven interes, da se obezbedi nesmetan protok i snabdevanje gasom, istakao je Popović.

    Prema njegovim rečima, to će istovremeno doprineti povećanju stepena bezbednosti u čitavom regionu. Verujem da je to u interesu kako SAD tako i EU, rekao je on.

    Popović je naveo da će izgradnja Južnog toka samo u Srbiji obezbediti dve milijarde evra direktnih investicija, kao i posao za nekoliko desetina hiljada ljudi koji će raditi kako na izgradnji gasovoda tako i u brojnim pratećim i uslužnim delatnostima vezanim za njegovu izgradnju.

    S druge strane, postojanje gasovoda na duži rok omogućiće stabilan i održivi razvoj domaće privrede, a posebno proizvodne industrije koja koristi gaskao energent ili sirovinu u proizvodnji, zaključio je Popović.

    Predavanje Nenada Popovića, pod nazivom "Geopolitičke i ekonomske implikacije gasovoda Južni tok" organizovano je u saradnji sa Hariman institutom za ruske, evroazijske i istočne studije iz Njujorka.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE