Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brisel počinje ekonomski dijalog sa Srbijom

    Evropska komisija je počela "novi dijalog" sa Srbijom o zapošljavanju i socijalnim pitanjima, u skladu s ciljevima Fonda finansijske podrške IPA 2.

    Cilj je da se sredstva za ekonomski i demokratski preobražaj kandidata za EU, brže usmeravaju na bitne sektore i uz dodatne podstreke. EK uz to priprema smernice za novi program za povećanje makroekonomske i budžetske stabilnosti, kao i konkurentnosti i privrednog rasta za Srbiju i region.

    O tome će zemlje Zapadnog Balkana obavestiti u prvom polugodištu ove godine, rekli su agenciji Beta zvaničnici u Evropskoj komisiji, nadležni za ekonomiju i finansije.

    Dodali su da će, saglasno "Strategijskom dokumentu" o politici prijema novih članica, Evropska komisija, u saradnji sa vladom Srbije i uz temeljite konsultacije sa svim davaocima sredstava, priprema i najesen će objaviti posebnu strategiju za Srbiju.

    Brže i temeljitije ekonomske reforme, podsticanje konkurentnosti privrede i otvaranje novih radnih mesta su u središtu buduće politike EU prema kandidatima za članstvo i Fond IPA 2 će potpuno biti usmeren na te ciljeve.

    EU i međunarodne finansijske organizacije će kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan pojačati investicije u ključne sektore transporta i energije, uz podstrek novoj formuli javno-privatnog partnerstva za opštinske projekte i podršku malim i srednjim firmama.

    Evropska komisija će iz pretpristupnih fondova izdvojiti milijardu evra, a očekuje se, da uz sredstva međunarodnih finansijskih organizacija, bude privučeno deset milijardi evra privatnog kapitala za ulaganje na Zapadni Balkan.

    Zvaničnici u Evropskoj komisiji su objasnili da "Srbija već jeste preduzela krupne korake da pospeši ekonomiju, usvojiši niz mera za konsolidaciju budžeta, posebno za 2014, pokrenute su neke strukturne reforme, kao što je restrukturiranje ili privatizacija javnih preduzeća".

    Ipak, kako je ukazano, "neke bitne strukturne reforme i dalje čekaju… a otklanjanje krutosti tržišta rada i obezbeđivanje otvaranja novih radnih mesta i trajnijeg zapošljavanja su glavni izazovi".

    Kako zaključuju, veoma je važno da se poboljšaju uslovi poslovanja i smanje birokratske prepreke. Izvori u EK naglašavaju da bi "jačanje zakonske sigurnosti i smanjivanje korupcije i sive ekonomije doprineli poboljšanju privredne konkurentnosti".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE