Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Investitori mogu da računaju na subvencije

    Investitorima koji su potpisali ugovore biće uplaćeni podsticaji za otvaranje novih radnih mesta, ističu u Ministarstvu privrede i najavljuju da će nova vlada analizirati rad SIEPA.

    U budžetu za ovu godinu nisu predviđena sredstva za otvaranje novih radnih mesta, ali je „rezervisan“ novac za isplatu ranije preuzetih obaveza.

    Investitori koji su prethodnih godina potpisali ugovore mogu i dalje da računaju na pomoć države, jer je za ovu namenu predviđeno oko pet milijardi dinara, navode u Ministarstvu privrede.

    Ispunićemo sve obaveze koje proističu iz ranije potpisanih memoranduma o saradnji sa svim investitorima, uključujući i obaveze prema finskoj PKC grupi, jer je ova investicija od velikog značaja za Smederevo.

    U novembru Ministarstvo privrede iznelo je podatke da je država u proteklih šest godina uložila 300 miliona evra za otvaranje 55.000 novih radnih mesta u 241 preduzeću.

    Među tim firmama su 163 aktivna projekta koji još nisu povukli sva odobrena sredstva, 56 okončanih projekata čije se sprovođenje još proverava i 22 projekta koji su formalno okončani.

    Ministarstvo privrede je u novembru aktiviralo deo bankarskih garancija, za osam preduzeća koja nisu poštovala odredbe iz ugovora, u vrednosti od 1,4 miliona evra.

    Trenutno je nenanplativo dvadesetak garancija, vrednih više od dva miliona evra, pošto su banke koje su garantovale za ugovorene obaveze, kao što su Agrobanka, RBV, Privredna banka, u međuvremenu prestale da postoje.

    U Ministarstvu privrede kažu da će tek posle izbora i formiranja nove vlade analizirati rad Agencije za privlačenje stranih investicija i promociju izvoza (SIEPA) i Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU). Tada će se utvrditi nova politika podsticaja domaćim i stranim investitorima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE