Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatskoj preti `cunami` poskupljenja

    Prosečno hrvatsko domaćinstvo do kraja godine bi za povećane režije moglo da izdvoji gotovo 3.000 kuna ili 392 evra više nego do sada, što je praktično polovina prosečne neto plate, piše Jutarnji list.

    Taj zaključak proizlazi iz analize već najavljenih poskupljenja pojedinih troškova života, ali i nekih o kojima se još ne govori, ali su prilično realna. U obzir je uzeta četvročlana gradska porodica, i to u periodu od od maja do kraja godine.

    Razlog tom vremenskom određenju je najavljeno poskupljenje vode koje i otvara ovogodišnji "režijski cunami" koje će građani osetiti na računima za april koji stižu u maju.

    Jutarnji list navodi da se razdoblje državnih subvencija za režije u Hrvatskoj približava kraju, posebno nakon što je zemlja pristupila Evropskoj uniji.

    Uz poskupljenje vode, drugi već izvestan udar biće liberalizacija cena benzina, a ne može se isključiti ni poskupljenje struje, a možda i plina.

    Sasvim izgledna su i poskupljenja cigareta i komunalija. Voda i odvoz smeća sigurno će poskupeti, a razlog su obaveze koje je Hrvatska preuzela od EU.

    Izgledno je i poskupljenje cigareta, ističe Željko Lovrinčević sa Ekonomskog instituta koji pricenjuje da bi životni standard u Hrvatskoj u ovoj godini mogao pasti za 0,5-0,6 odsto, prenosi Jutarnji list.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE