Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija nespremna za otvaranje tržišta struje?

    Kupci u Srbiji nisu dovoljno pripremljeni za otvaranje tržišta električne energije, zbog čega je deo javnih preduzeća završio na skupljem rezervnom snabdevanju, ocenili su učesnici okruglog stola Balkanmagazina.

    Na tom skupu je ocenjeno da bi i domaćinstva i male firme, koje će od 1. januara 2015. imati mogućnosti izbora snabdevača strujom, mogli da imaju probleme ukoliko ne budu dobro obavešteni o tome šta ih očekuje.

    Direktor preduzeća u okviru Hrvatske elektroprivrede zaduženog za snabdevanje potrošača HEP opskrba Tina Jakuša, rekla je da drugi snabdevači agresivno nastupaju na tržištu ne birajući sredstva da dođu do kupaca.

    Direktorka HEP opskrbe je navela da je otvaranje tržišta struje u Hrvatskoj počelo pre 10 godina, a da od 2008. svi kupci imaju pravo da biraju snabdevača, ali da se veća konkurencija na tržištu pojavila polovinom prošle godine kada su pale veleprodajne cene.

    Jakuša je iz iskustva HEP opskrbe prenela Elektroprivredi Srbije da je ono što domaćinstva traže fiksna cena na duži period uz pogodnosti za lojalnost.

    Vršilac dužnosti direktora EPS Aleksandar Obradović rekao je da je i posle otvaranja tržišta električne enegije koje je počelo 2013. godine bio veliki šok za EPS koji je uspešno prevaziđen.

    On je istakao da je EPS zadržala dominantan položaj i posle otavaranja tržišta na srednjem naponu ove godine, kada je snabdevača moralo da pronađe 3.200 preduzeća i javnih institucija.

    Obradović je rekao da EPS mora da se pripremi i reorganizuje za treći talas liberalizacije kada na tržište izlaze domaćinstva i svi ostali potrošači, jer ne može da posluje tržišno u režimu javnog preduzeća.

    članica Saveta Agencije za energetiku Srbije Ljiljana Hadžibabić rekla je da je među kupcima bilo dosta nerazumevanja pri otvaranju tržišta struje u Srbiji. U Srbiji će se kupac obraćati snabdevaču za sve, rekla je ona.

    Na skupu je rečeno da će se na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji ove godine prodati 8,3 teravati sati struje, a na javnom snbdevanju 19,7 teravat sati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE