Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najkorumpiranije zdravstvo i političke partije

    Najkorumpiranije u Srbiji, prema mišljenju građana, su političke partije, potom slede zdravstvo i policija, a prosečan mito iznosi oko 250 evra, pokazalo je istraživanje je UNDP i Cesid.

    Istraživanje koje je sprovedeno od 7. do 17. decembra 2013. na uzorku od 600 građana pokazalo je da po korupciji koju građani prepoznaju slede carina, administracija, a na dnu liste je vojska.

    Kada je reč o korupciji u zdravstvu, koja je jedan od najvećih problema, građani smatraju da je najviše korupcije kod lekara, potom kod radnika filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a potom slede sestre, tehničari i administrativno osoblje.

    Takođe, građani kao najveće probleme u Srbiji prepoznaju nezaposlenost i siromaštvo, a potom sledi korupcija.

    Istraživanje je pokazalo i da je vlada prepoznata kao organ od koga građani dosta očekuju u procesu borbe protiv korupcije, a procenat onih koji smatraju da postoji određena efikasnost u naporima vlade, na istom je nivou kao i u prethodnim ciklusima i iznosi 64 odsto.

    Takođe, određena stagnacija u radu vlade na suzbijanju korupcije može se primetiti kroz činjenicu da se smanjuje procenat onih koji napore vlade ocenjuju kao vrlo efikasnim, a povećao broj onih koji smatraju da su oni malo efikasni, pokazalo je istraživanje predstavljeno u Beogradu. 

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ukazala je da su najveći "punktovi" korupcije u načinu zapošljavanja, dopunskom radu, listama čekanja i snabdevanju lekova i drugog materijala, navodeći da je Ministarstvo napravilo određene korake na suzbijanju korucije.

    Stalna predstavnica u UNDP u Srbiji Irena Vojačkova ukazala je da je zabrinjavajući trend što građani i dalje smatraju da su političke stranke, zdravstvo i policija visokokoruptivni sektori društva.

    Svi uviđamo da je korupcija u zdravstvu nešto protiv čega se moramo boriti na cetralnom nivou, rekla je Vojačkova i naglasila da će građani videti uspeh u borbi protiv korpucije samo kada ne budu morali da potplaćuju zdravstvene radnike.

    Profesor FPN i član odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković rekao je da će se sada nešto suštinski uraditi u institucijama kada je reč o borbi protiv korupcije ili će se vratiti nepoverenje u institucije koje je postojalo pre 2012.

    On je rekao da je dobro što su u Ministarstvu zdravlja svesni problema navodeći da "koruptivnoj" listi može da doda još, kako je rekao, "zavodljivu vezu farmaceutske industrije i lekara". On je ukazao da će se korupcija najteže iskoreniti tamo gde je usluga urgentna.

    "Građani dobro detektuju korupciju, ali istovremeno cinično kažu da se isplati i priznaju da su joj skloni. Ako pokažemo da se ona ne isplati tek možemo da očekujemo promene", poručio je Stojiljković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE