Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preporuke NBS za `jeftiniji` minus

    Narodna banka Srbije preporučila bankama da smanje kamate na dozvoljene pozajmice građanima, uz ocenu da je za Centralnu banku neprihvatljivo da se preko visokih kamata nadoknađuju drugi gubici zbog rizičnih plasmana.

    Dozvoljeni minus po tekućem računu građana Srbije i dalje je najskuplji u Evropi, kamata se kreće čak i do 45 posto, a na nedozvoljeni i duplo više.

    Pročitajte i>>>Dozvoljeni minus `nedozvoljeno` skup

    Korišćenje pozajmice je, kako je rekla guverner Jorgovanka Tabaković, za većinu građana nužda i nedavno je obavila razgovor sa nekim bankama i usmeno poručila da ovaj vid zaduženja treba da bude jeftiniji.

    Za Narodnu banku je neprihvatljivo da banke preko visokih kamata pokušavaju da nadoknade druge gubitke uzrokovane nenaplativim kreditima, odnosno lošim procenama i rizičnim plasmanima, navela je guverner NBS.

    Cene rastu, a plate u najboljem slučaju stagniraju. Rešenje te nejednačine za većinu je trošenje onoga što nemaju, odnosno odlazak u minus po tekućem računu.

    Iako je od preporuke NBS prošlo nekoliko nedelja, banke nisu reagovale. Za znatnije smanjenje kamata potrebno je, tvrde bankari, da pre svega inflacija duže vreme bude niska i stabilna i da se smanji broj nenaplativih kredita.

    Oni tvrde da je referentna kamatna stopa NBS još uvek prilično visoka, 9,5 odsto. Tek kada referentna stopa padne na pet-šest posto i snižavanje stope na dinarske pozajmice će biti znatno realnija opcija.

    Reč je o proizvodu koji je dostupan građanima 24 časa, što takođe ima cenu, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. Uz to, sredstva obezbeđenja su veoma mala, dozvoljeni minus je lako dostupan i to ima cenu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE