Plate redovno kasne

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plate redovno kasne

  Samo 20 odsto preduzeća u Srbiji, ako se izuzmu ona na državnim jaslama, ne kasni u isplatama zarada zaposlenima, dok u 40 procenata firmi mesečna primanja kasne 60 dana.

  Kako za Novosti kaže direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić, povodom istraživanja koje je unija sprovela među malim, srednjim i velikim firmama, samo 21 odsto preduzeća isplaćuje zarade svakog prvog u mesecu.

  Kao glavne razloge za kašnjenje pri isplati, privrednici su naveli da ne mogu da naplate potraživanja u roku kraćem od 100 dana, kaže Rajić.

  Žale se i da teško skupljaju novac za zarade, zato što istovremeno moraju da uplate i poreze i doprinose i ostale obaveze prema državi, uz znatno manji promet nego u prošloj i pretprošloj godini.

  Među razlozima za kašnjenje u isplati zarada koje su privrednici naveli su i nelojalna konkurencija iz „sive zone“, zaduženost kod banaka i drugih poverilaca i nedovoljno novca za kupovinu sirovina i repromaterijala.

  Inspektorat za rad godišnje dobije oko 9.000 prijava zaposlenih, a trećina se, kako kaže direktor Inspektorata Dragoljub Peurača odnosi na neisplaćivanje zarada.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE