Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaštita potrošača pod `nadzorom` EU

    Projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji", koji finansira Evropska unija, biće produžen za tri meseca, saopštilo je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije.

    Kako se navodi, ovaj projekat je trebalo da bude završen 10. februara, a u narednom periodu, tim projekta svoje aktivnosti će usmeriti ka promovisanju najvažnijih zakonskih rešenja, a u cilju sveobuhvatne zaštite potrošača u Srbiji.

    Ističe se da su najznačajniji rezultati projekta nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača i Strategija za zaštitu potrošača od 2013 – 2018. godine, koji su rezultat rada Ministarstva, evropskih i srpskih stručnjaka, kao i udruženja za zaštitu potrošača i drugih relevantnih državnih organa.

    Nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača koji čeka na usvajanje u potpunosti je usklađen sa najnovijim razvojem potrošačkog prava na nivou EU i predviđa nekoliko novina sa namerom da se efikasnije i delotvornije sprovode potrošačka prava u praksi, kažu u projektnom timu.

    On je dodao i da nacrt predviđa i veću ulogu udruženja za zaštitu potrošača u definisanju i sprovođenju potrošačke politike, kao i širi opseg nadzora tržišne inspekcije.

    U cilju jačanja institucionalog okvira zaštite potrošača, kako se naglašava u saopštenju, novina je i formiranje posebnog sektora za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva trgovine, kao i veća uloga lokalne samouprave u smislu podrške lokalnim udruženjima za zaštitu potrošača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE