Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strana vina pijemo, domaća izvozimo

    Iako ima sve više domaćih vinarija, čak 70 procenata vina na srpskom tržištu se uvozi dok, sa druge strane, srpska vina počinju da se piju i u svetu, kažu u vinarijama.

    Iako su povećane kvote za izvoz na tržišta Unije, Srbija plasira samo sedam procenata proizvodnje. Srpsko vino na stranim tržištima može da se izbori jedino kvalitetom, čemu se poslednjih godina teži, ali su za revitalizaciju vinogradarstva neophodne investicije i podrška nauke.

    Asistent za naučnu oblast Vinogradarstvo magistar Vera Vukosavljević kaže da je dobro što u ovom delu Evrope nema velike ponude crvenih vina.

    Ono što je dobro za Srbiju, to je prosto činjenica da u ovom delu Evrope ne postoji velika ponuda crvenih vina. I tu bismo trebali da tražimo neku šansu, kaže Vukosavljevićeva.

    Izvozna strategija evropskih vinara počiva prvenstveno na individualnim vinarijama. Tome teže i srpski proizvođači vina, koji su svesni da Srbija na svetskom tržištu može konkurisati samo kvalitetom.

    Darko Bogdanović iz Vinarije Aleksandrović kaže da se srpsko vino pije i u svetu. Svedoci smo da se svakog dana otvaraju nove vinarije u celoj Srbiji, što je jako dobro. Priča o srpskom vinu prelazi i region, srpska vina počinju da se piju i u svetu, kaže Bogdanović.

    Unapređenje vinogradarstva u Srbiji zavisi od države, ali i od međusobne saradnje vinogradara. Kako to obezbeđuje uspeh, najbolje se ogleda u Italiji, na brdu Kartice, koje vredi 212 miliona evra.

    Vinogradi imaju 140 vlasnika, nisu ograđeni, jer svi oni imaju zajednički cilj, plasman svojih vina na domaćem i stranom tržištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE