Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ako ne proda udeo u Mercatoru, Pivovarna Laško postaje insolventna

    Slovenačke banke nezadovoljne su tempom razduživanja grupe Pivovarna Laško (PL) koja im duguje 398 miliona evra, a kompanija će postati insolventna ako postupak prodaje Mercatora koncernu Agrokor ne uspe, piše u ponedeljak poslovni dnevnik Finance, a prenosi Business.hr.

    Ako prodaja Mercatora uspe, PL bi za svojih 23,24 odsto deonica najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca mogao dobiti oko 80 miliona evra, a prodajom Radenske te novinskih kuća Delo i Večer dodatnih 70 miliona evra i tako znatno smanjiti svoj dug prema bankama koji je u zadnjih pet godina smanjen za 56 miliona evra, navode Finance.

    U suprotnom bi kompanija mogla postati nelikvidna, posebno ako ne uspe prodaja Mercatora jer bi deonice Mercatora na berzi i u bilansima kompanije prema očekivanju znatno izgubile na vrednosti, dodaje list.

    Rok do kojega PL bankama ne otplaćuje dospele rate kredita nego samo kamate ističe krajem aprila, a one od Pivovarne Laško traže da "intenzivira aktivnosti" koje bi omogućile eventualni novi reprogram na tri meseca.

    Grupa PL ima još samo mesec dana za dogovor s bankama, a u suprotnom će postati aktuelna i prodaja kompanija iz osnovne delatnosti grupe – pivovara Laško i Union, navode Finance.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE