Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Upoznajte novu šeficu YouTube-a

    YouTube od početka februara ima novu izvršnu direktorku: zove se Susan Wojcicki, ima 45 godina i četvoro dece, a prvi čovek kompanije Google, koja je i vlasnik ovog kanala Larry Page opisuje je kao ženu za koju ’ne postoji nemoguće’.

    Kako ističe CNN, novu šeficu YouTubea čeka veliki posao – da osmisli reklamiranje na sajtu najpopularnijeg internet servisa za razmenu video sadržaja i da ’natera’ onlajn gledaoce da to gledaju. Žena sa najvišim ’činom’ u Google-u, je prethodno bila potpredsednica te kompanije za marketing i prodaju.

    Google je kupio YouTube 2006. godine, za 1,65 milijardi američkih dolara, a CNN napominje da je za tu odluku jedna od najzaslužnijih Susan Wojcicki.

    Godine 1998, u vreme kad je Steve Jobs upravo predstavio prvi ’iMac’ i dok se na internet još ’kačilo’ preko telefonske ’dial up’ veze, dvojica studenata, zaluđenika za kompjutere, stvarala su internet pretraživač.

    "Kancelarija" im je bila – garaža Susan Wojcicki u Kaliforniji, "zaluđenici" su bili Sergey Brin i Larry Page, a ’projekat iz garaže’ danas je gigant među tehnološkim kompanijama – Google.

    CNN primećuje da je Susan Wojcicki, zapravo, ’deo Google dinastije’, a to je postala kad je pre 16 godina iznajmila garažu Brinu i Page-u – da bi otplatila hipoteku.

    Bila je 16. osoba koju su njih dvojica zaposlili, a udala se za jednog od Google direktora, Dennisa Tropera.

    Njena mlađa sestra udala se za Brina, a majka je konsultant kompanije za obrazovna pitanja.

    Kad se pridružila Google-u, bila je u četvrtom mesecu trudnoće: prijatelji su joj rekli da "mora da je poludela" kad daje otkaz u čuvenom Intelu da bi se pridružila kompaniji u povoju, usred trudnoće…

    Wojcicki sada zna da joj je to jedna od najboljih odluka u životu.

    Danas ima četvoro dece i ističe da joj je porodica "neverovatno važna", pa se trudi da uvek dođe kući pre večere, a od saradnika traži da je ne kontaktiraju između šest sati po podne i devet, jer je to vreme koje provodi s decom.

    Kao devojčica, želela je da bude umetnica. "Na neki način, mislim da me to i dovelo do tehnologije. Mislila sam: Ovo je kao novi način kreiranja stvari", izjavila je u intervjuu za Makers.com.

    Jedna je od tri kćerke profesora fizike na Univerzitetu u Stanfordu, Stenly Wojcickog, a majka Ester joj je novinar i predavač.

    Kad se 1999. pridružila kompaniji, postala je prvi Google direktor marketinga.

    Susan Wojcicki stvorila je Google Images i Google Books, a kao potpredsednica kompanije za marketing i prodaju, bila je zadužena za reklamne proizvode, koji – po podacima iz 2012. godine – čine 87 odsto prihoda kompanije.

    Foto: www.dailyscene.com

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE