Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Glamočić: Obrazovanje i ostanak na selu

    Srbija mora sve da učini kako bi ljudi ostali na selu da žive od zemlje, jer je agrar naš veliki potencijal, izjavio je u Novom Sadu ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, posle predstavljanja nacrta Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja od 2014. do 2024.

    Glamočić je, posle predstavljanja nacrta Strategije na Poljoprivrednom fakultetu, istakao da taj opšti dokument daje smernice poljoprivrednicima o tome šta će se dešavati u agraru narednih 10 godina, kao i o tome šta treba da budu promenjeno u agrarnoj politici.

    U toj strategiji navode se i institucije u zemlji koje bi trebalo da pretrpe značajne promene da bismo došli do krajnjeg cilja, a to je razvoj poljoprivrede. Akcenat je na obrazovanju, jer "bez obrazovanih kadrova, nema uspešne poljoprivrede", ocenio je ministar.

    Glamočić je napomenuo da ta strategija, prvi put otkako se pravi, definiše i budžetski okvir za poljoprivredu i to sve do pristupanja Srbije Evropskoj uniji i njenim fondovima.

    U izradi nacrta strategije prvi put je učestvovalo više od 240 ljudi, od onih iz nauke do neposrednih proizvođača, za razliku od ranije kada je, prema njegovim rečima, takav dokumet radilo svega nekoliko osoba.

    Glamočić je ponovio da, bez obzira na odluku EU kojom je dozvoljeno gajenje genetski modifikovanog kukuruza, "mi nećemo dozvoliti gajenje GMO biljaka na našoj teritoriji".

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE