Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povoljni krediti za uštedu energije

    Svetska i druge banke veoma su zainteresovane za finansiranje projekata energetske efikasnosti u Srbiji, kaže ministar građevine Velimir Ilić, ističući da su banke spremne da, za početak, obezbede kredit od 100 miliona evra.

    Na podizanju energetske efikasnosti objekata u Srbiji biće angažovano oko 50.000 građevinara, rekao je Ilić dodajući da su banke već pripremile predugovore za početak realizacije tog posla u narednoj godini.

    Ministar je naglasio da je reč o povoljnim kreditima za rekonstrukciju objekata koje bi građani otplaćivali novcem od uštede energije.

    Postoji velika zainteresovanost za projekte urbane komasacije i regeneracije gradova, "jer ima puno starih i napuštenih objekata koji zvrje prazni", dodao je Ilić uz ocenu da će "ta gradnja biti brža i jeftinija za 30 do 40 odsto od klasične gradnje na drugim lokacijama".

    Ilić je rekao da će novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji sačekati novi skupštinski saziv, koji će se o njemu izjasniti i podsetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu odobrilo građevinske dozvole za velike projekte vredne tri milijarde evra.

    On je rekao da će konverzija prava korišćenja u pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu morati da se plati onako kako je to Ustavni sud tražio – 100 odsto tržišne vrednosti.

    Ilić je istakao da je taj zakon potpuno usklađen sa evropskim i svetskim standardima u toj oblasti, podsetivši da zakon predviđa početak rada Kancelarije za brze odgovore, kao i mnogo brže i jednostavnije izdavanje građevinskih dozvola.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE