Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neće se ponoviti Univerzal banka

    Bankarski sektor je likvidan, dobro kapitalizovan i potpuno sposoban da obezbedi celokupan finansijski servis privrede i stanovništva. Sve banke su likvidne i postoji značajan potencijal za kreditni rast koji izostaje, kaže guverner Jorgovanka Tabaković.

    Ističući da trenutno nema evidentiranih sistemskih rizika koji bi ugrozili postojeću situaciju, guverner Narodne banke Srbije tvrdi da se "nikada više neće ponoviti Univerzal banka, pre svega zato što će kontrola biti ozbiljnija.

    Skorašnja oduzimanja dozvola za rad pojedinim bankama nisu rezultat sistemskih rizika, već izraz pojedinačnih slabosti, propusta i nezakonitosti, kaže Tabaković za Novosti.

    Pročitajte i>>>Bankarski sistem nije ugrožen

    Uglavnom se radilo o lošem korporativnom upravljanju, neadekvatnim sistemima za upravljanje rizicima i slabim internim kontrolama, koji su rezultirali lošim plasmanima, velikim kreditnim gubicima i posledičnom krizom likvidnosti.

    Nikada više se neće ponoviti Univerzal banka, jer se neće dogoditi da pet godina kontrolori ne uđu u jednu banku. U narednom periodu imaćemo redovnu kontrolu u deset banaka i pet specijalnih. Uz to, dodala je, očekujemo da novi Zakon o računovodstvu uvede neke nova pravila u poslovanje preduzeća.

    Ministarstvo finansija radi na strategiji za preostale državne banke, kojom će se definisati planovi za budućnost tih banaka, kaže ona i dodaje da Poštanska štedionica ima potencijal da servisira sve obaveze prenete u postupku delicenciranja pojedinih banaka.

    Njena likvidnost nije ugrožena jer je država, uporedo sa obavezama propalih banaka, obezbedila i likvidna sredstva kojima će se te obaveze plaćati. Bila je predviđena dokapitalizacija Poštanske štedionice, ali za sada ona nije neophodna.

    Dinar će jačati, a kamate padati?

    I pored intervencija prodajom deviza u iznosu od 510 miliona evra, devizne rezerve su izuzetno visoke i trenutno iznose 11 milijardi evra, a neto. Naša očekivanja su da će se tekući pritisci na slabljenje dinara postepeno smiriti, tvrdi guverner.

    Pročitajte i>>>Dileri na ulicama? To je samo vic

    Ima banaka koje su izrazile spremnost da smanje kamate, na primer, na dozvoljeni minus po tekućem računu. To je dobar potez, jer je ova usluga pre svega preka potreba građana, a ne hir.

    Ali, da bi bankari koji su odlučili da pojeftine ovu svoju uslugu, to mogli da učine, prema Zakonu, sa svakim klijentom moraju da potpišu aneks ugovora. NBS će naći model da omogući i ubrza primenu odluke banaka o snižavanju kamata, zaključila je Tabaković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE