Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sneg `oštetio` Sloveniju za preko 300 miliona evra

    Ukupna šteta od ledenog nevremena koje je početkom meseca pogodila Sloveniju, iznosi preko 300 miliona evra, računajući posledice na šumskim površinama i saobraćajnoj infrastrukturi.

    Štete koje je početkom meseca u slovenačkim šumama uzrokovao led koji je lomio drveće iznose 194 milijuna evra, izjavio je direktor državnog Zavoda za šume Damjan Oražem dodajući da je šteta veća od prvobitnih predviđanja.

    Nevreme je pogodilo pola miliona hektara šumskih površina, a oko 660 hektara šume treba poseći i ponovo posaditi novo drveće, kazao je Oražem.

    Ministar za ekologiju Samo Omerzel izjavio je prošle nedelje da šteta koju su sneg i led naneli na putnoj i železničkoj infrastrukturi iznosi oko 120 miliona eura, tako da se ukupna šteta od ledenog nevremena procjenjuje na preko 300 miliona eura.

    To je više od 0,6 posto slovenačkog BDP, što je uslov da Slovenija za nastalu štetu od vremenske katastrofe dobije pomoć od Evropske unije.

    Uz to, Slovenija računa i na povoljne kredite za uklanjanje posledica nevremena od Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, o čemu su već počeli razgovori.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE