Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nokia predstavila svoj prvi Android

    Nokia je predstavila svoj jeftini Nokia X pametni telefon dizajniran sa ciljem poboljšavanja pogoršane pozicije Nokie na brzorastujućim tržištima. Ono što ovaj telefon razlikuje od prethodnih jeste što je prvi u Nokinim serijama mobilnih telefona koji podržava Google-ov Android sistem.

    Procenjen na 89 evra, bez taksi i troškova transporta, telefon ima veoma atraktivnu cenu za tržišta kao što su Indija, Indonezija i Rusija, ocenjuje The Wall Street Journal.  Pored X modela, Nokia je predstavila i nešto skuplje X+ i XL modele sa, takođe, Android operativnim sistemom.

    Glavna prednost uvođenja  Andorid sistema leži u činjenici da će, usled rasta popularnosti Android-a i sve više razvijenih aplikacija, Nokini telefoni konačno moći da koriste te aplikacije.

    Nokia X predstavljena je na Mobile World Congress 2014 u Barseloni

    Ipak, oslanjanje na softver jednog od najvećih konkurenata jeste rizičan potez, ocenjuje se u izveštaju The Wall Street Journal-a. Naime, Nokia je pre tri godine odbacila saradnju sa Google-om i odlučila se za Microsoft-ov operativni sistem, a predstavljanje novih modela sa Android sistemom dolazi nekoliko nedelja pre očekivanog zatvaranja 7 milijardi dolara vrednog preuzimanja Nokie od Microsoft-a. Nokia inženjeri su  radili na Nokia X telefonu mnogo pre nego sto je Microsoft dogovorio kupovinu Nokie septembra prošle godine.

    Nokia se suočila sa mnogim poteškoćama u tržišnoj borbi za zemlje u razvoju, gde su potrošači u potpunosti prihvatili Android. Globalno gledano, Android je instaliran na 80% pametnih telefona prodatih prošle godine dok, na primer, u Indiji on ima udeo od 90%.

    Stalan problem je bio taj što Windows-ov operativni sistem zahteva skup hardver  u vreme popularnosti jeftinih telefona. Kako god, Microsoft je objavio uvećanje broja proizvođača telefona sa njihovim operativnim sistemom,  navodeći saradnju sa Lenovo-om  i  tajvanskim  Hon Hai Precision Industry Co. Predstavnici Microsoft-a su, takođe, najavili smanjivanje hardverskih uslova za Windows-ov operativni sistemo kako bi omogućili jeftinije uređaje za tržišta u razvoju.

    Kada je reč o tehničkim specifikacijama, nova Nokia ima nekoliko novih novotarija.  Sa druge strane, pokreće je 1Ghz processor sa prilično lošom rezolucijom četvoroinčnog ekrana, a ni ne podržava 4G.

    “Ovaj uređaj je napravljen da premosti razlike u ceni između Asha telefona i mnogo skupljih Lumia telefona” naglasio je Timo Toikkanen, prvi čovek Nokinog dela zaduženog za mobilne telephone. On je objasnio da će se novi operativni sistem zvanično zvati “X Software Platform” koja nije Android ali će moći da koristi Android operativni sistem. U prevodu, to bi značio da će Nokia koristit Android čiji je interfejs modifikovan tako da podseća na Windows-ov operativni sistem

    Takođe, Nokia je odbacila mogućnost pristupa Google-ovim softverskim servisima kao što su Play application store, Google maps I Drive.  Umesto toga,  Nokia je razvila mogućnost čuvanja podataka preko Microsoft-ovog OneDrive-a,  a instalirana je i Nokina aplikacija za mape. Uz sve to, korisnici će aplikacije “skidati” sa posebne Nokinie aplikacije koja će podržavati brojne druge “prodavnice” aplikacija kao što je ruski Yandex.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE