Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nezaposlenost i neefikasan javni sektor najveći problemi Srbije

    Predstavnici političkih stranaka saglasili su se juče da je posle izbora neophodno napraviti reformu javnog sektora, raditi na smanjenju nezaposlenosti, pojednostavljivanju administrativnih procedura i usvojiti sistemske zakone kako bi Srbija konačno izašla iz tranzicije.

    Dušan Bajatović  funkcioner Socijalističke partije Srbije rekao je da reforme, o kojima u poslednje vreme govore i vlast i opozicija, mogu da vode i u dobrom i u lošem smeru i istakao da se ne mogu praviti reforme koje će pojesti ljude. On je poručio da se zalaže za reforme javnog sektora u kojima je najveća nepotrebna potrošnja i istakao da su javna i komunalna preduzeća zbog političkog upravljanja od motora razvoja postali najveći teg za budžet. Bajatović je rekao da su drugi po veličini problem u Srbiji preduzeća u restrukturiranju i ocenio da Srbiji ne mogu pomoći stranci, već da treba razvijati domaće potencijale i razvijati tehnologiju. "Ako nam najveća prednost bude jeftina radna snaga, onda ćemo generisati siromaštvo", poručio je Bajatović i dodao da se mora izmeniti Zakon o stečaju, kako bi stečaj trajao maksimalno 60 dana.

    Mlađan Dinkić , lider URS-a rekao je da su tri ključna problema nezaposlenost i nizak privredni rast, birokratija i visok budžetski deficit i javni dug i istakao da se oni ne mogu rešiti štednjom, već investicijama i potrošnjom.  "Nema šanse da se budžet oporavi, ako se ne oporavi privreda", rekao je Dinkić i dodao da treba nastaviti podsticaje za investicije.  Dinkić je rekao da u prvih 100 dana vlade treba doneti zakone koji bi eliminisali birokratske procedure, pre svega Zakon o planiranju i izgradnji. On je rekao da se ne zalaže za gašenje Fonda za razvoj, već za njegovu dokapitalizaciju i formiranje državne Razvojne banke.

    Dušan Nikezić , funkcioner DS naveo je da su najveći problemi kolaps privrede, porast siromaštva i neodrživi rast zaduživanja i poručio da je neophodno identifikovati ključne grane privrede koje u kratkom roku mogu da dovedu do rasta proizvodnje. On je ukazao da je neophodno da se vodi pravedna socijalna politika i da je potrebno ulagati u obrazovanje, primarnu zdravstvenu zaštitu.

    Ivan Andrić , potpredsednik LDP poručio je da je jedini problem u Srbiji nedostatak hrabrosti i vizije u vođenju politike, a da su nezaposlenost, javni dug, opšta neefikasnost javnog sektora samo pojavni oblici i istakao da je Srbija 2004. godine zaustavljena u tranziciji. On je kao rešenje naveo formiranje saveta za reforme koji bi doneo strategiju suštinskih reformi i kontrolisao ih, a bio bi "nadpolitičko telo" u kojem bi bili "predstavnici znanja".

    Dušan Petrović , lider Zajedno za Srbiju, koji je u koaliciji sa NDS Borisa Tadića, rekao je da je najveći problem Srbije nezaposlenost, a da je lek jasan plan razvoja – poljoprivrede, prehrambene industrije, ruidarstva, energetike, IT sektora i turizma. Finkcioner SDPS Ivan Bauer poručio je da su ključni problemi odlaganje najtežih reformi, neefikasnost javnog sektora, katastrofalno stanje u PIO fondu, nedovoljan priliv investicija i rastući javni dug.

    Učesnici okruglog stola “Ekonomska politika Srbije” su se osvrnuli i na eventualni aranžman sa MMF-om i reformu penzionog sistema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE