Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Godina velikih investicija u železnice

    Železnice Srbije će u 2014. početi ulaganja veća od milijardu evra i za tri do četiri godine Srbija će imati potpuno drugačiji železnički saobraćaj, dostojan privrede, rekao je generalni direktor Dragoljub Simonović.

    On je u Kragujevcu rekao da se radi o sredstvima iz kuvajtskog, ruskog i češkog kredita, kao i kreditima Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

    Simonović je najavio i da će 6. marta biti potpisan ugovor o rekonstrukciju šest deonica pruge na Koridoru 10, ukupne dužine 112 kilometara, koja će se finansirati iz ruskog kredita.

    Tri deonice ćemo početi u ovoj godini, rekao je Simonović i dodao da je u planu nabavka "vozova za najveće brzine". Od septembra Železnicama će biti isporučen prvi voz iz nabavke dogovorene sa švajcarskom kompanijom Stadler.

    Ta nabavka ukupno 21 voza vredna je 99 miliona evra, objasnio je on, ističući da ćemo u narednih šest do sedam meseci imati 21 elektromotorni voz najsavremeniji u Evropi.

    Takođe, dodao je, Železnice planiraju da do kraja godine uvezu još elektromotornih vozila, tako da će sledeće godine imati 60 novih vozova.

    On je naveo da je 2012. godine gubitak Železnica bio 12,8 milijardi dinara, a u 2013. gubitak je 4,5 milijardi dinara, što je smanjenje od 66 odsto. Kašnjenje vozova je skraćeno za 65 odsto, a otkazivanje polazaka za oko 60 odsto.

    Prema njegovim rečima, u poslednje vreme je uhvaćeno dosta lopova koji su krali imovinu Železnice, među kojima su i radnici tog državnog preduzeća, dodajući da Železnica Srbije trpi ogromnu štetu zbog krađa njene imovine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE