Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kolubara `samu sebe spasila`

    U Rudarskom basenu Kolubara u prethodnih godinu i po dana napravljene su uštede vredne oko 100 miliona evra, izjavio je direktor tog preduzeća Milorad Grčić.

    Prema njegovim rečima, Rudarski basen je 2012. godinu završio sa minusom od 3,8 milijardi dinara, dok je prošle godine bila u plusu od preko 800 miliona dinara.

    Kolubara je bila u jednom razorenom i haotičnom stanju u samoj organizaciji i procesu proizvodnje, bilo je puno krađe, rasipanja, više od 370 putničkih automobila je bilo 365 dana u godini na korišćenju kod zaposlenih.

    Možete zamisliti koliko se tu samo goriva trošilo, jer su imali neograničene kartice za kupovinu i plaćanje naftnih derivata. To i neke mnogo veće svetske kompanije ne bi mogle da izdrže, naveo je Grčić i dodao da se sada koristi manje od 90 automobila.

    Napominjući da godinama nije bio izvršen popis nijednog magacina, on je naglasio da je sada u Kolubari formirana unutrašnja kontrola, te da se krenulo sa domaćinskim poslovanjem i davanjem otkaza svima koji su uhvaćeni u krađi.

    To nisu bile sitne krađe. Imali smo primer gde je fiktivno cisterna od 30 tona ušla u preduzeće. Mi smo uspeli to da propratimo, dokažemo i cela smena je dobila otkaz, a podneto je više od 40 krivičnih prijava, objašnjava Grčić.

    Kao jedan od uspeha, naveo je to što je uspeo da sačuva nepravedno izdvojenu firmu Kolubara metal, čime je Kolubara "spasila sebe", napomenuvši da je reč o najopremljenijoj firmi za održavanje bagera iz svih sistema za površinsku eksploataciju na Balkanu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE