Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Markirano gorivo stopiralo prevare?

    Akcija markiranja goriva uvezenog i proizvedenog u Srbiji, nakon mesec dana, stopirala manipulacije, a prema procenama, uštede će i za državu i za privredu biti milionske.

    Već mesec dana se sprovodi se obeležavanje goriva uvezenog i proizvedenog u Srbiji. Rezultati su više nego očiti, pa umesto sto kamiona, koji su mesečno išli na Kosovo, u februaru nije prešao nijedan, tako da je svaka manipulacija s gorivom i njegovim vraćanjem u rezervoare u Srbiji onemogućena.

    Svaki litar goriva koji se nađe na pumpi mora da sadrži određenu koncetraciju nano čestica, nevidljivih golim okom, bez mirisa i ukusa. Tako markirano gorivo se ne može mešati ni sa vodom ni sa baznim uljima.

    Ako građani posumnjaju da se na pumpi prodaje takav derivat, jednostavnim pregledom uzorka, ne većeg od nekoliko mililitara, utvrdiće se da li je gorivo iz rafinerije i da li je na njega plaćana akciza.

    Milenko Ukropina iz SGS Srbija kaže da je procena da je pet do 10 odsto od ukupne količine goriva na našem tržištu iz neregularnih izvora. Markiranje goriva pozdravljaju i prevoznici. Oni su do sada stalno imali problema sa kamiondžijama – gde sipaju, koliko goriva i kojeg kvaliteta.

    Predsednik grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS Miroslav Nikolić kaže da kada je gorivo markirano možemo biti sigurni da imamo jednake uslove za rad i kvalitetno gorivo.  

    Velike naftne kompanije u Srbiji, takođe, markiraju gorivo i pozdravljaju ovu akciju države. Oni će sada zasigurno znati da na mnogim pumpama koje su izdali u franšizu neće biti mešanja goriva, već da će se točiti gorivo propisanog kvaliteta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE