Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG: Obrazovani na birou, polukvalifikovani mogu da biraju

    Udeo visokoobrazovanih u ukupnom broju nezaposlenih Crnogoraca na kraju prošle godine je iznosio 31,7 odsto, sa zabrinjavajućim rastom broja nezaposlenih sa fakultetskom diplomom za 3.200 osoba, na čak 10.947 za godinu dana.

    Ukupan broj nezaposlenih na kraju 2013. na evidenciji Zavoda za zaopšljavanje bio je 34.514 lica, što je za 10,5 odsto više nego godinu dana ranije, pišu Vijesti i dodaju da broj nezaposlenih visokoškolaca uključuje i oko 4.000 onih koji se nalaze u programu stručnog osposobljavanja.

    List konstatuje da se iz godine u godinu povećava broj onih koje sistem visokog obrazovanja šalje na biro rada, jer je tražnja poslodavaca mnogo manja. Prošle godine je, primera radi, ukupno zaposleno 2.683 visokoobrazovanih osoba.

    Ukupan broj prijavljenih slobodnih radnih mesta prošle godine je bio za 16,5 odsto manji nego godinu ranije, dok je broj oglašenih slobodnih mesta za visokoškolce smanjen za 54,3 odsto.

    Broj slobodnih radnih mesta za srednjoškolce smanjen je za 14,6 odsto, dok je istovremeno potražnja za polukvalifikovanom radnom snagom utrostručena.

    Da se crnogorska privreda razvija u drugom smeru u odnosu na rezultate obrazovnog sistema pokazuje podatak da su poslodavci u 2012. tražili 2.772 polukvalifikovana radnika, dok je ta brojka prošle godine utrostručena.

    Okolnost da je potražnja za nekvalifikovanom radnom snagom veća od ponude ukazuje na to da se, u tim uslovima, češće traži niže plaćena radna snaga, ukazuje Zavod za zapošljavanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE