Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prihodi Etihada preko 6 milijardi dolara

    Etihad Airways, aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ostvario je u 2013. godini rast neto profita za 48 procenata na 62 miliona dolara i rast prihoda za 27 procenata na 6,1 milijardu dolara.

    Kako je saopštila kompanija, povećan je i broj putnika za 12 procenata na 11,5 miliona sa prethodnih 10,3. Broj kilometara koje su prešli putnici, čime se zapravo mere putovanja, povećan je za 16 odsto na 55,5 milijardi km, dok je kapacitet porastao za 17 procenata na 71,1 milijardi km.

    Ove cifre oslikavaju snažan rast u obimu putničkog saobraćaja, u godini u kojoj je Etihad dodao šest novih destinacija i povećao kapacitete na 18 postojećih linija, a za ovu godinu najavljuje i devet novih destinacija.

    Ključni pokretač rasta Etihada u 2013. godini bila je strategija partnerstva zasnovana na zajedničkom korišćenju koda (kodšering) i jedinstvenom pristupu sa ulaganjem manjinskog kapitala u strateški važne aviokompanije.

    Ovo je doprinelo da Etihad postane prevoznik sa najvećom mrežom na Srednjem Istoku, sa skoro 400 destinacija. Ta strategija donela je prihod od 820 miliona dolara 2013, što je skok od 30 odsto u odnosu na 629 miliona prethodne godine.

    Sektor za teretni saobraćaj Etihada takođe je poslovao odlično, na inače stagnirajućem tržištu avio-prevoza tereta, uz rast prihoda za 30 procenata na 928 miliona dolara. Takođe, broj zaposlenih na kraju 2013. povećan je za 27 odsto.

    Prema rečima predsednika Etihada Jamesa Hogana, kompanija je u prethodnih sedam godina dostigla sve finansijske ciljeve i donela održivo poslovanje koje je poraslo sa samo 300 miliona dolara prihoda 2005. na preko šest milijardi dolara koliko ima danas.

    Etihad je vlasnik 49 odsto kapitala srpskog nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE