Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banski Dvori rebalansom smanjuju deficit

    Hrvatska Vlada uputila je Saboru predlog rebalansa budžeta za 2014. kojim se prihodi budžeta povećavaju za 3,98 milijardi kuna, na 117,1 milijardu kuna, dok se rashodi povećavaju za oko 100 miliona, na 130,7 milijardi kuna. Tako se deficit smanjuje za gotovo 4 milijarde kuna, na 13,58 milijardi kuna, ili 4,1 odsto BDP.

    Ako se tome dodaju i deficiti vanbudžetskih korisnika i lokalne države, manjak budžeta opšte države bio bi na nivou 15,1 milijardu kuna, ili 4,5 odsto BDP, rekao je ministar finansija Slavko Linić na sednici Vlade.

    Rebalans je rađen uz smanjenu projekciju privrednog rasta u ovoj godini od 0,2 odsto, naspram ranije projekcije rasta BDP za 1,3 odsto. Rashodi budžetskih korisnika smanjeni su za 3,6 milijardi kuna, ali učinak tih ušteda 'poništili' su povećani troškovi koji su morali biti ugrađeni u budžet u ukupnom iznosu od 3,7 milijardi kuna.

    Premijer Zoran Milanović uveren je i da se u 2015. godini ide prema deficitu od 3 posto BDP. Ali, dodao je, videće se šta je politički moguće, jer rebalans je politička odluka koja je možda trebalo da bude doneta pre 4 ili 5 meseci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE