Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pred Pivovarnom Laško dilema oko Mercatora

    Konačnu odluku o prodaji skoro četvrtine deonica Mercatora koncernu Agrokor, slovenačka Pivovara Laško prepušta svom Nadzornom odboru, a o tome će možda morati da se izjasne i deoničari na skupštini, koju većinom čine banke poverioci.

    Pivovarna Laško je u petak zajedno s ostalim članovima prodajnog konzorcijuma, koji ima 53,34 odsto deonica Mercatora, potpisala aneks kupoprodajnog ugovora kojim je utvrđena nova cena deonice i prodajni rokovi produženi do kraja juna, ali uz uslov da se o tome izjasne i njeni nadzorni organi, a možda i skupština deoničara, navodi ljubljansko Delo.

    Kako navodi list, osnovna dilema sadašnje Uprave PL je koliko će eventualnim zaključivanjem posla s Agrokorom uspeti da serazduži prema bankama, budući da je ankesom cena dionice smanjena sa 120 na 86 evra, čime bi PL dobio još samo 75 miliona evra, a bankama duguje 360 miliona, uz reprogram koji važi do kraja ovog meseca.

    Zbog finansijskog položaja PL nema nikakve sumnje da će odlučivanje biti u senci zahteva banaka da se cela grupacija PL razduži, za šta nema mnogo vremena. Krajem aprila Pivovarni dolazi na naplatu većina od 360 miliona duga, a prodaja udela u Mercatoru zapravo je ključna za njen dugoročni opstanak, navodi list.

    Budući da su banke ne samo poverioci Pivovarne Laško nego i njeni glavni vlasnici, sve su glasnije pretpostavke da će njena Uprava za posao s Agrokorom, pod uslovima koji su sada lošiji od ranijih, tražiti saglasnost nadzornog odbora ili čak odluku prepustiti skupštini deoničara, a u njoj su većinom banke, navodi Delo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE