Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Peugeot 308 automobil godine u Evropi

    Uoči otvaranja 84. međunarodnog sajma automobila u Ženevi, održan je završni deo izbora za evropski "Automobil 2014. godine" (Car of the Year 2014) na kome je pobedio novi Peugeot 308.

    Stručni žiri sastavljen od 58 novinara iz 22 evropske zemlje, pobedniku je dodelio 307 poena, drugo mesto zauzeo je električni BMW i3 sa 225, a na treću poziciju plasirao se, takođe električni automobil, Tesla S, koji je na glasanju dobio 216 bodova.

    U užem izboru za nagradu pored tri prvoplasirana modela bili su Citroen C4 Picasso, Mazda3, Mercedes S klase i Skoda Octavia. Za priznanje Automobil 2014. godine konkurisali su modeli koji su se pojavili na evropskom tržištu u periodu septembar 2012 – septembar 2013. godine.

    Novi Peugeot 308 imao je svetsku premijeru na salonu u Frankfurtu 2013, a u Srbiju je stigao krajem godine. Ovaj model nedavno je u našoj zemlji osvojio priznanje "NetAuto 2014" na osnovu glasova čitalaca specijalizovanih automobilskih sajtova. Prema podacima auto.blog, cene za novu 308 u Srbiji počinju od 14.990 evra.

    Toyota bez premca

    Kad aje reč o najvrednijim markama automobila u svetu, japanska Toyota zadržala je prvu poziciju, ispred BMW, Volskwagena, Mercedesa i Honde, pokazala je ovogodišnja lista kompanije Brand Finance.

    Vrednost marke Toyota porasla je za više od trećine, na približno 35 milijardi dolara. Drugo mesto je zauzela marka BMW, iza koje sledi Volkswagen. Za mesto među prvih pet su se izborili još i Mercedes i Honda, objavio je sajt Business Insider.

    Automobilska kompanija Toyota Motors prošle godine je branila poziciju najvećeg svetskog prodavca automobila. Povećala je prodaju dva odsto, na 9,98 miliona vozila i drugu godinu za redom je prodala više vozila nego njeni glavni konkurenti, američki General Motors i nemački VW.

    Toyota je prošle godine takođe postala prva fabrika u istoriji čija je godišnja proizvodnja premašila granicu od deset miliona vozila.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE