Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nije sve u `lovi`: Šta bi povećalo zadovoljstvo na poslu?

    Posao i zadovoljstvo, neretko nespojiva, ali uz malo truda i "sluha" poslodavca, može biti i te kako spojiva kombinacija. Novac je svakako jedan od primarnih uslova za veću poslovnu sreću. Ipak, veće zadovoljstvo na radnom mestu, prema jednom istraživanju, u mnogome zavisi od nematerijalnih uslova rada.

    Međunarodni CFA Institute iz SAD, sproveo je internet anketu među 888 čitaoca svog finansijskog biltena, na temu šta je to što bi ih učinilo zadovoljnijim na radnim mestima, od kojih je skoro dve trećine nije apostrofiralo novac kao način koji bih više usrećio u njihovim radnim obavezama.

    Nimalo iznenađujuće je što većina, njih 37 odsto smatra da bi bili zadovoljniji na radnom mestu ukoliko bi, naravno, imali veću zaradu, ali imajući u vidu da i oni na najplaćenijim pozicijama hoće više novca, iz toga proizilazi da je "lova" samo jedan od sastojaka recepta za srećniji rad.

    Međutim, poslodavce može da "ohrabri" rezultat da više od 60 odsto ispitanih ne misle da bi veća plata bila presudna u povećanju zadovoljstva na poslu.

    Skoro petina, njih 19 odsto, na poslu bi bila srećnija ukoliko bi se ostvario bolji balans na relaciji posao-život. Ovo je i razumljivo kada se zna da je na dnevnoj klackalici između posla i života, upravo posao taj koji "pretegne".

    Zadovoljniji radni dan bi za 14 odsto njih bio kada bi njihov rad, odnosno doprinos kolektivu bio prepozatljiviji, dok 12 odsto njih bi "usrećila" veća odgovornost i autoritet.

    Skoro svaki deseti anketirani (9%) bio bi zadovoljniji ako bi dobio unapređenje, pritom se ne naglašava da se ovde radi o većoj plati koju unapređenje povlači. Pet odsto bi poslovnu sreću pronašlo u prijateljskijoj radnoj atmosferi, dok su preostalih četiri odsto ispitanih naveli druge nematerijalne uslove. 

    Iz ovoga proizilazi da organizacije, odnosno većina njih, mogu da porade na ovakvim nematerijalnim "inveticijama" kako bi podigle zadovoljstvo zaposlenih tokom ispunjavanja radnih zadataka, a da pritom ne moraju da im ispisuju veće čekove.

    Jedan od preduslova za sve navedeno je, za mnoge zemlje uključujući i Srbiju, naravno, da se prvo mnogi ljudi trebaju zaposliti, kako bi tek onda moglo da se "poradi" i na povećanju njihove sreće kao radnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE