Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CEAC tuži Crnu Goru i traži 600 miliona evra

    Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), deo EN Plus grupe ruskog milijardera Olega Deripaske, podnela je tužbu međunarodnoj arbitraži protiv vlade Crne Gore, kojom traži više od 600 miliona evra odštete.

    CEAC je jedan od najvećih deoničara i poverilaca Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP). Ruska kompanija navodi da se crnogorska vlada mešala u proces ulaganja i time joj nanela velike štete i na kraju gubitak same investicije, prenosi ruska pravna informaciona agencija (RAPSI).

    Ruska kompanija je podnela prvi zahtev za arbitražu krajem 2013. i tražila 100 miliona evra odštete. Kompanija je optužila crnogorsku vladu za kršenje prijateljskog sporazuma o poravnjanju u vezi KAP koji su potpisali CEAC i vlada Crne Gore 2010, što je kasnije dovelo do stečaja u KAP.

    CEAC je predložio da se spor reši u avgustu 2013. a pošto dve strane nisu uspele da postignu uzajamno prihvatljiv sporazum o tom pitanju u roku od šest meseci kompanija je zatražila arbitražu.

    Vada Crne Gore je u julu prošle godine proglasila stečaj u KAP, a u oktobru je proglašen bankrot kompanije koja je bila u ogromnim dugovima. Ukupni dugovi KAP su bili 350 miliona evra što je deset odsto BDP Crne Gore.

    Vlada Crne Gore je zatim raspisala oglas o prodaji imovine KAP i prihvatila ponudu nikšićkog preduzeća Uniprom koje se bavi proizvodnjom tečnog metala.

    Crnogorska vlada odbacila je navode ruske CEAC o tome da se nezakonito mešala u investicije te kompanije u Kombinat aluminijuma u Podgorici.

    Zahtevi CEAC protiv Crne Gore u vezi sa ovim slučajem su neosnovani, što će biti utvrđeno u arbitražnom postupku, saopštila je VLada u Podgorici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE