Glamočić: Bez panike, meso je bezbedno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Glamočić: Bez panike, meso je bezbedno

  Hrana u Srbiji je zdravstveno je bezbedna i nema mesta za paniku, izjavio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, povodom otkrivanja veće količine mesa bez deklaracije u Velikoj Plani, najavivši promenu zakonske regulative po formiranju nove vlade.

  Upućujem apel građanima da hranu kupuju na mestima koja su registrovana, a ne da kupuju na crnom tržištu proizvode bez deklaracija, već one koji imaju deklaraciju, rekao je Glamočić novinarima u Beogradu.

  Upitan o problemu koji je pre nekoliko dana bio u Velikoj Plani, gde je u jednom ugostiteljskom objektu zaplenjena i uništena veća količina mesa bez deklaracije, Glamočić je rekao "da ima propusta, ali da situacija nije ni približno takva kako se pominje u medijima".

  Pročitajte i>>>Tone i tone sumnjivog mesa

  Da je tako, mi bismo svi bili mrtvi. To nije nastalo danas, već se provlači desetinama godina, o tome moraju voditi računa odgovorni u lancu ishrane, jer oni proizvode hranu, i ne može sve da se prebaci na Ministarstvo poljoprivrede, poručio je Glamočić.

  Mi smo napravili plan, kako to da saniramo, očigledno da to ne odgovara mnogima u lancu, ali istrajaćemo u tome. Nemojte očekivati da će situacija biti rešena za jedan dan, jer problem nije nastao za jedan dan, već godinama unazad, dodao je on.

  Prema njegovim rečima, "puno interesa je u pitanju" i vlada mora da istraje na tom putu i da se konačno obračuna sa kriminalom i korupcijom. To je stav vlade, a ovo su pojedinačni slučajevi, stanovništvo je bezbedno i nema mesta za paniku, poručio je Glamočić.

  Glamočić je upozorio da su u zakonima ranije pravljene slučajne ili namerne "rupe" i da je cilj, da se nakon formiranja nove vlade, uđe u promenu odredaba nekih zakona, među kojima najvažniji Zakon o bezbednosti hrane, kojim bi se pravilno raspodelile nadležnosti i tačno bi se znalo ko je za šta odgovoran. 

  "Velika Plana" je pojedinačni slučaj 

  Ministarstvo je, kako je kazao, planiralo da se u narednom periodu putem subvencionisanja otkupe sve uginule životinje kako ne bi bilo zloupotreba, i da se onda odlažu u hladnjače, a potom i u kafilerije, a da će Ministarstvu energetike sugerisati da se one spaljivanjem mogu koristiti i kao energent.

  Načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Ćelebićanin je, govoreći o slučaju u Velikoj Plani, kazala da je reč o privatnom vlasniku koji je u svojoj kući napravio i klanicu i preradu mesa koja nije prijavljena Upravi za veterinu.

  Objekat je kako je kazala, otvoren u januaru ove godine, a kontrolisan je 18. februara, a potom i 4. marta kada je nađeno 18 kg živinskog mesa sa deklaracijom i 28 kg bez deklaracije. Za sada nemamo saznanja da je on tu dovozio uginule životinje, a to će dalje pokazati istraga, rekla je ona.

  Ćelebićanin je rekla da je u januaru u vanrednim kontrolama ilegalnog prometa zaplenjeno i neškodljivo uništeno 5, 5 tona mesa. Ona je poručila da građani mogu biti sigurni da jedu zdravo meso, a da je problem koji se desio u Velikoj Plani zapravo ilegalan promet.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE