Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasovod ka Dimitrovgradu važan za Srbiju

    Srbija bi trebalo da ubrza aktivnosti na realizaciji gasovoda Niš-Dimitrovgrad kroz početak reforme Srbijagasa, ocenjeno je na sastanku predstavnika Ministarstva energetike i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

    Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva energetike, o tom projektu razgovarali su u Beogradu direktor u EBRD za region centralne i istočne Evrope Jean-Marc Peterschmitt i pomoćnik ministra enegetike Dejan Trifunović.

    Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad značajna je zbog dobijanja još jedne rute za snabdevanja srpskog tržišta prirodnim gasom i povećanja energetske bezbednosti Srbije, zaključeno je u razgovoru.

    Gasovod Niš-Dimitrovgrad trebalo bi da se finansira iz dela kredita EBRD za Srbijagas od 150 miliona evra odobrenog 2010. godine, koji nije u potpunosti iskorišćen, a prema ranijim informacijama, uslov EBRD je da reformisanje Srbjagasa počne pre nego što novac bude preusmeren.

    Srbija i Bugarska su 2010. potpisale sporazum o izgradnji dvosmernog gasovoda za povezivanje gasovodnih mreže. U izgradnju tog interkonektivnog gasovoda dugog 180 kilometara trebalo je da bude uloženo između 100 i 120 miliona evra, a Bugarska je obezbedila oko 60 miliona iz donacija EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE