Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uvozimo štetnu robu i igračke

    Produžni kablovi koji prouzrokuju kratke spojeve i odeća koja dovodi do pojave ekcema proteruju se sa evropskog i bez problema se uvoze na srpsko tržište.

    Među robom koja je zabranjena u EU a prodaje se u našim trgovinama jesu i kozmetički preparati i farbe za kosu koji izazivaju iritacije, igračke koje mogu da povrede decu, piše Blic.

    Selektivna pravila EU su podeljena na ona koja “moramo da prihvatimo, jer želimo da budemo članovi“ i na ona koja “ne moramo da prihvatimo, jer još nismo članovi“.

    U ovu drugu grupu spadaju RAPEKS i RASFF, evropski sistemi koji alarmiraju javnost na postojanje nebezbedne robe i hrane. Tako opasna roba koja ne sme da se nađe u zemljama EU, bez problema ulazi u našu.

    Dok se nebezbedni proizvodi u Mađarskoj i Hrvatskoj odmah povlače sa tržišta i uništavaju, kod nas prođu sve kontrole i prodaju se. EU obaveštava građane putem medija o proizvodima koje ne bi smeli da kupuju, ali i sami potrošači prate izveštaje RAPEKS, objašnjava za Blic predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida.

    Tako se nedavno tunjevina sa histaminom, koja je već bila povučena iz Hrvatske, regularno prodavala u srpskim radnjama, a dok se u EU svakog dana zabranjuje promet najrazličitijih igračaka iz Kine zbog nebezbedne plastike, štetnih tkanina ili loših električnih spojeva, kineske prodavnice u Srbiji pune su upravo tih igračaka.

    I kod nas postoji sistem alarmiranja NEPRO, ali na njemu nema dovoljno podataka, niti je ikome u Srbiji poznato da on postoji. Ono malo upozorenja odnosi se mahom na električne uređaje, dok se ne skreće pažnja na nebezbednu hranu i kozmetiku, kaže Vida.

    Za sve što se uveze, odgovorna je država, jer ona kontroliše uvoz. Radi se na pravilniku koji bi uredio sistem alarmiranja građana, kaže Lela Tasić iz Asocijacije potrošača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE