Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lako donesite teške odluke

    Svakodnevno donosite odluke, manje-više nesvesno, i one se većinom ne odnose na životno važne situacije. Ali, kako postupiti kad i do toga dođe, kad, recimo, treba doneti odluku o promeni posla ili o razvodu?

    Odlučiti između dve ili više mogućnosti je teško, jer svaki izbor nosi svoje posledice. Ponekad se čini da je neka odluka dobra, ali se završi loše. Ponekad stvari nisu mogle proći bolje, a odluka je doneta naprečac. Neodlučnost je sigurno najveći neprijatelj dobrih odluka, ali brzopleto i nepromišljeno donošenje važnih odluka može biti podjednako opasno.

    Kayla Albert, stručnjak za društvene medije, pisac i savetnik tvrdi da, iako nema univerzalnih pravila koja garantuju donošenje najboljih odluka u svim situacijama, praksa je ipak potvrđuje praktičnost ovih pet pravila:

    Proverite koja opcija vam više prija

    Ona opcija koja u vama momentalno stvara nelagodu i pritisak, verovatno nije opcija koju treba da odaberete. Odluka treba da donese olakšanje, a ne da poveća napetost.

    Dobro se informišite

    Što više informacija posedujete, to ćete lakše moći da sagledate širu sliku i donesete kvalitetniju odluku. Manja je verovatnoća da ćete informisani doneti odluku zbog koje ćete kasnije zažaliti.

    Oslobodite se potrebe da donesete savršenu odluku

    Prevelik je pritisak doneti savršenu odluku, a pod pritiskom mozak ne radi punim kapacitetom. Rađe prihvatite mogućnost da je greška moguća i napravite plan B.

    Promena je uvek moguća

    Doneli ste odluku i nije ispalo onako kako ste očekivali? Promenite odluku ili ugao iz kog prilazite toj stvari. Možda je problem u vama, a ne u odluci.

    Prestanite da nagađate

    Što više razmišljate o mogućnostima koje su pred vama i pokušavate da predvidite ishod svake potencijalne odluke, to vam odlučivanje postaje sve veći teret. Najbolje odluke se donose rasterećenog uma, opušteno i slobodno. Pa šta bude.. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE